Primăria Botoșani vrea să se împrumute de la BERD pentru modernizarea străzilor

Primăria Botoșani vrea să se împrumute de la BERD pentru modernizarea străzilor
Municipalitatea botoșăneană nu are la ora actuală nicio resursă financiară pentru modernizarea străzilor care nu au trecut niciodată printr-o astfel de investiție. Singura posibilitate ar fi contractarea unui nou împrumut.

În urmă cu câteva zile, Executivul Primăriei Botoșani a avut o întâlnire cu un reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împreună cu care a fost identificată posibilitatea unei finanțări pentru modernizarea străzilor din municipiul Botoșani.

“Am avut o discuție cu cei de la BERD vizavi de noua abordare a lor în ceea ce privește programele de dezvoltare locală. Vorbim de un proiect de regenerare urbană despre care noi nu am avut la cunoștință până acum. Vorbim de infrastructură municipală, cu reabilitare urbană, iar pentru noi programul meu și el echipei mele care este acum la Primărie este de a încerca să intrăm pe cât mai multe străzi nemodernizate din municipiu pentru reabilitare, modernizare. Am indentificat cu reprezentantul BERD acest program și ne vom canaliza activitatea în acești patru ani exact pentru a intra pe străzile nemodernizate având norocul că profităm de programul prin care am introdus pe care mare parte dintre ele apă și canalizare. Zic că vom avea în proporție de 98% toate străzile din Botoșani dotate cu apă și canal. Sarcina noastră este să intervenim pentru modernizarea lor pentru partea de asfaltare, trotuare, sistematizare. Bineînțeles că nu avem bani pentru așa ceva, bineînțeles că nu avem proiecte făcute pentru așa ceva, dar întâlnirea cu BERD-ul pentru noi a fost absolut benefică pentru că am văzut așa o lumină la capătul unui tunel, cineva care are bani să ne ajute pentru dezvoltarea acestui obiectiv, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Singurele fonduri pe care le-a obținut municipalitatea pentru asfaltare de străzi în perioada următoare, solicitarea fiind încă de acum câțiva ani, sunt de la Ministerul Dezvoltării, pentru străzile Pod de Piatră, Crinilor, Al. cel Bun și Drumul Tătarilor.

“În afară de acest program, nu ne rămân decât cele patru străzi pe care le-am introdus la un moment dat pe OUG 28, dar la care nu s-a întâmplat nimic. De acum două săptămâni am depus la Ministerul Dezvoltării pentru cele patru străzi care sunt în program documentațiile necesare, ni s-a confirmat că suntem pe listă, urmând ca noi să benefiiem de prevederile OUG. Aici avem o șansă de finanțare, avem parte de finanțare. Prioritățile pentru străzile nemodernizate vin de la un studiu de trafic. Necesarul de bani vine în urma etapei de proiectare care stabilește o sumă orientativă prin deviz dar indifferent câți bani vor fi ne apare această soluție prin colaborarea cu BERD. Va fi un împrumut, dar în condiții avantajoase pentru municipalitate, mai avantajoase decât cele pe care le-am avea dintr-un contract cu o bancă comercială", a mai afirmat primarul.

Gradul de îndatorare actual al Primăriei Botoșani este de 17,8%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
263

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
291

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
106

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...