Prim-procuror nou în fruntea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani! Vezi ce planuri are

Prim-procuror nou în fruntea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani! Vezi ce planuri are
Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani și-a preluat de câteva zile atribuțiile, venind pe această funcție cu mult optimism și cu dorința de a-și ajuta colegii de la toate parchetele locale.

Raluca Stâncescu, în vârstă de 41 de ani, a devenit procuror șef al județului după ce, în luna iunie, a promovat concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Anterior, a ocupat funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, lucrând de 10 ani în sistem.

Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani se simte pregătit pentru noile responsabilități și spune că nu va aduce schimbări majore în ceea ce privește funcționarea instituției.

“Nu am venit să fac Revoluție. Am venit să continui o activitate foarte bună a predecesorilor mei, să continuăm politicile impuse de Ministerul Public pentru că acesta este sistemul în care lucrăm, să asigurăm o cât mai bună funcționare, spre foarte bună tindem toți și să avem rezultate cât mai bune. Parchetele, în general, au o organizare foarte bine pusă la punct, dată de un cadru legislativ imperativ, să spunem este o relație de subordonare ierahică, acesta este cadrul în care lucrăm. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani nu înseamnă doar Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani înseamnă și Parchetele de pe lângă Judecătoriile arondate. Mici modificări se fac tot timpul, pentru că este vorba de percepția fiecăruia, de cum își organizează echipa, cum lucrează, sper într-o organizare cât mai bună pentru că dacă ești bine organizat atunci și treaba merge mai bine", a declarat Raluca Stâncescu.

Vine de la un Parchet local și știe ce înseamnă ca un număr mic de procurori să facă față unui volum mare de activitate. De aceea își dorește ca din poziția pe care o ocupă în prezent să îi ajute cât mai mult pe cei de la parchetele locale.

“Singura problemă care vine de la Parchetele locale, pe care am întâmpinat-o și eu, și care este generală pe țară, este aceea că Parchetele de pe lângă Judecătorii au un volum mult mai mare de muncă. Volumul a crescut an de an, nu semnificativ, dar la 5-10 ani se simte, schemele de personal au rămas aceleași, atât pe procurori cât și pe personal auxiliar. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani are o competență mai mică, dar complexitatea dosarelor este mult mai mare, și ca și număr de personal nu întâmpinăm dificultăți și atunci trebuie să venim în sprijinul Parchetelor de pe lângă Judecătorii, iar cel mai bine este acea modalitate de a prelua dosare de la ei. Preiei de la parchetele unde într-adevăr este necesar, și înainte de a veni eu se preluau dosare, în perioada următoare vom prelua mai multe", a menționat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Aceasta a apreciat că în ciuda volumului mare de activitate, oamenii din sistem își fac meseria la un nivel calitativ înalt.

“Trebuie ca ajutorul nostru să vină pe criterii obiective, acolo unde vedem că nu se mai poate. Sper să ajutăm cât mai mult Parchetele locale, să le ajutăm să depășească aceste momente și să îi ajutăm pe volum, nu pe calitate se impune. Această presiune pe care o dă volumul de activitate are și repercurisuni asupra calității. În ciuda faptului că volumul apasă pe umerii procurorilor din județul Botoșani calitatea a rămas la un nivel foarte bun, chiar foarte bun", a mai spus Raluca Stâncescu.

Odată cu venirea Ralucăi Stâncescu la șefia Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani nu s-a schimbat și echipa managerială. De la începutul lunii august instituția ar putea avea și adjunct, persoana propusă pentru această funcție fiind procurorul Monica Calimandriuc.

Mandatul prim-procuroruli este pentru o perioadă de trei ani.

 

Spune-ne opinia ta