Prețul gigacaloriei scade la Botoșani

Prețul gigacaloriei scade la Botoșani
În ședința de Consiliu Local de luni, Executivul Primăriei Botoșani vine cu un proiect de hotărâre privind aprobarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei.

Potrivit proiectului de hotărâre, preţul local de facturare va fi de 170,00 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adăugată, pentru energia termică furnizată în sistem centralizat în scopul încălzirii locuinţelor şi al preparării apei calde menajere pentru populaţia municipiului Botoşani.

Și, de asemenea, se va aproba subvenţia unitară de la bugetul local de 210,79 lei/Gcal, inclusiv taxa pe valoare adăugată, din preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice la consumatorii finali de 380,79 lei/Gcal.

În raportul de specialitate se previzează “Urmare a punerii în funcțiune etapizate a noilor echipamente cuprinse în cadrul investiției de modernizare a CET prin Programul Operațional Sectorial 3 Mediu, reducerii costurilor de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice ale operatorului SACET, respectiv S.C. Modern Calor S.A. Botoşani, autoritatea de reglementare competentă (A.N.R.S.C.) a avizat reducerea tarifului local pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice de la 162,40 lei/Gcal la 133,40 lei/Gcal (inclusiv TVA), modificare care conduce la micșorarea prețului local al energiei termice (prețul total nesubvenționat) de la 409,80 lei/Gcal la 380,79 lei/Gcal (inclusiv TVA), pe care compania l-a propus spre aprobare Consiliului Local, cu aplicabilitate de la 01 august 2013. tiv 180,00 lei/Gcal.

În acest context de reducere a efortului financiar al bugetului local, considerăm că se impune acum și o reevaluare a preţului local al energiei termice facturate populaţiei, respectiv o scădere de la 180,00 lei/Gcal la 170,00 lei/Gcal (inclusiv TVA), cu aplicabilitate de la 01 octombrie 2013, de acest lucru urmând a beneficia în mod direct locuitorii municipiului racordaţi la sistemul centralizat.

În termeni financiari, aceasta înseamnă că fiecare familie racordată la sistemul de termoficare va beneficia de o reducere în medie a facturilor pentru energia termică consumată de cca. 54 lei / an.

În același timp, bugetul local va economisi prin reducerea subvenției de la bugetul local cca. 1.228.000 lei anual".

Reducerea va fi aplicată de la 1 octombrie 2013.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliţist botoşănean, acuzat de purtare abuzivă

Luni, 25 Septembrie 2017
1166

Achitat de Judecătoria Botoşani, fostul şef al Secţiei de poliţie rurală Flămânzi, inspectorul de poliţie Mihai Cliveţ, se va prezenta şi în faţa unei instanţe a Curţii de Ape...

Lansare de carte: "Animetria", de Ionuț-Bogdan Cărăușu

Luni, 25 Septembrie 2017
128

Editura Timpul și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani vă invită la lansarea volumului de debut al poetului Ionuț-Bogdan Cărăușu.Lansarea vol...

Întâlnire emoţionantă între fraţii de peste Prut! FOTO

Luni, 25 Septembrie 2017
710

Basarabia – pământ românesc – răpită de la patria mamă în anul 1940, tragicul an al istoriei românilor, trăieşte şi simte încă româneşte. Am si...