Presiuni pentru înfiinţarea a încă unui echipaj medical de urgenţă!

Presiuni pentru înfiinţarea a încă unui echipaj medical de urgenţă!
Şedinţa de bilanţ a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă i-a dat ocazia şefului instituţiei, col. Radu Anton să pună presiune pe autorităţile medicale şi judeţene în vederea organizării a încă unui echipaj de terapie intensivă mobilă în dispeceratul SMURD.

Dacă solicitarea sa va fi aprobată de conducerea Spitalului Judeţean şi a Unităţii de Primiri Urgenţe- "furnizorul" medicilor urgentişti, ar înseamna ca judeţul să câştige un echipaj în plus care să poată interveni.

În 2015, personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 14 intervenţii pe zi, potrivit statisticii IJSU. Echipajul de terapie intensivă mobilă (TIM) SMURD a salvat, anul trecut, 212 de persoane, dintre care 28 copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator. Echipajele SMURD au avut anul trecut şi 27 de misiuni de descarcerare.

"Din păcate, din lipsă de personal, nu putem funcţiona 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Avem o autosanitară cu aparatură foarte scumpă, foarte bine dotată, dar care funcţionează doar 12 ore, respectiv seara de la ora 19 până a doua zi dimineaţă la ora 7. Nu este normal! Recunosc că nu am discutat cu toate instituţiile, dar vreau să fac presiune ca toată lumea să se uite la dumnealor, respectiv domnul doctor Rădăuceanu (medicul Petre Rădăuceanu, şeful UPU- SMURD Botoşani, n.r.), domnul manager Corneliu Mihai (al Spitalului Judeţean, n.r.), conducerea CJ, să găsim soluţii să începem să funcţionăm şi 24 de ore din 24. Apreciez că măcar sâmbăta şi duminica putem funcţiona 24 de ore din 24. De ce solicit sâmbăta şi duminica? Pentru că atunci, din statistica noastră, sunt cele mai multe accidente rutiere, cele mai multe victime în urma conflictelor violente dintre diverse persoane. La nivelul SMURD şi a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, de regulă este un singur medic de medicină de urgenţă. Vreau să vă informez că au fost cazuri de accidente rutiere grave unde nu am avut medic, pentru că acel medic aflat în tura respectivă ori era la un alt caz ori însoţea un alt caz grav la spitalele de specialitate din alt judeţ. Consider necesar încă un echipaj cu medic de medicină de urgenţă în judeţul Botoşani!", a declarat col. Radu Anton, şeful IJSU.

Potrivit statisticii instituţiei, anul trecut, 5.195 de botoşăneni, dintre care 522 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Comparativ cu anul precedent, solicitările pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobilă Intensivă (TIM), au crescut cu aproape 20%. De asemenea, în 2015, ca urmare a solicitărilor medicale, 96 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

 

 

Spune-ne opinia ta