Președintele CJ Suceava: "Am chemat și județul Botoșani într-un mare proiect". Ce vrea să facă pe Aeroportul de la Salcea!

Președintele CJ Suceava: "Am chemat și județul Botoșani într-un mare proiect". Ce vrea să facă pe Aeroportul de la Salcea!
Un lanț integrat de industrie alimentară. Asta își dorește președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent joi la Botoșani alături de delegația din Qatar. Flutur susține că județele Suceava și Botoșani au un potențial uriaș în domeniul alimentar, care din păcate este prea puțin valorificat.

Șeful administrației județene din Suceava speră ca prin aceste vizite al investitorilor străini să se creeze niște relații comerciale din care toți factorii să aibă de câștigat. 

"Doresc să încurajez lanțul integrat de industrie alimentară și am chemat și județul Botoșani într-un mare proiect. Cred că cele două județe care au peste un milion de locuitori și care au o suprafață agricolă mare au un potențial uriaș în domeniul industriei alimentare. Am terminat Aeroportul Salea, pista este modenră, europeană. Scopul nostru este să deschidem și o linie cargo, de marfă. Sunt prezenți și ambsadorul României în Qatar și un om de afaceri foarte important, trimis de Guvernul din Qatar, un om care discută de câteva tone de carne congelată, refrigerată și chiar și animale în viu să cumpere, mă refer la carnea de oaie, pasăre, brânză, legume, fructe și am vrut să arătăm potențialul zonei. Ne-am referit la o rază de 150 de km în jurul Aeroportului de la Suceava", a spus președintele Consiliului Județean din județul vecin.

În opinia lui Flutur reușita unui astfel de proiect va fi posibilă dacă fermierii se vor asocia cu procesatorii. 

"Va trebui să încurajăm fermierii să se asocieze cu procesatorii, că vom asigura piață la nivelul acesta, pentru început 100-200 de tone de carne, că vor avea și crescătorii de ovine de câștigat și procesatorii și România și vor avea și partenerii. Partea din Qatar vrea un parteneriat pe termen lung și am discutat să ne tirmită o echipă de specialiști pentru a face schema pas cu pas de funcționare. Cred că vom lega ceva, de aceea voi insista până ce se organizează crescătorii de animale să câștige și ei. Până acum am vândut la a doua, la a treia, la a patra mână și au câștigat samsarii și intermediarii. Asta discutăm cu cei din Qatar, care sunt în centrul Golfului, de acolo se duce către Arabia Saudită, către Emirate, către Iran, către toate țările consumatoare de carne de oaie, poate fi un pod și o centură cu această materie primă. Vreau să facem parteneriate și îmi doresc foarte mult ca asociațiile de crescători de animale să se organizeze și să furnizeze constant aceste canități și să căutăm și alte piețe", a mai spus Gheorghe Flutur, care își dorește ca pe rafturile marilor magazine să se regăsească produse românești, dar pentru aceasta va trebui încurajată industria românească și găsite noi piețe de export.

"Vreau linie cargo pe Aeroportul de la Suceava pentru export și să începem cu carnea de oaie. Eu sunt pregătit să facem un terminal cargo și foarte repede. Dacă piață este au toți de câștigat. Cred că Suceava și Botoșaniul trebuie să pedaleze în această direcție a creșterii animalelor și a industriei alimentare pentru că avem de câștigat. E un potențial valorificat destul de subțire", a mai adăugat președintele Consiliului Județean Suceava. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean dat în urmărire națională după ce a încălcat controlul judiciar! (Foto)

astăzi, 10:34
49

Născut în localitatea Todireni, județul Botoșani, bărbatul în vârstă de 62 de ani este dat în urmărire națională.În prezent, Mihai Bălan domiciliază î...

Conferințele Institutului ”A. D. Xenopol” revin la Botoșani!

astăzi, 10:06
45

Cu prilejul unui inedit demers inițiat în 2023, seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani&rdquo...

După o noapte petrecută în pădure, bunica Viorica a fost găsită. Ce le-a povestit polițiștilor!

astăzi, 08:54
546

Polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor de frontieră, al pompierilor și al jandarmilor, au reușit să o găsească pe femeia de 79 de ani.Peste 70 de polițiști, pompieri, janda...