Porc mistreț găsit mort în Lunca Prutului! Atenționarea autorităților sanitar-veterinare către populație!
BOTOSANI

Porc mistreț găsit mort în Lunca Prutului! Atenționarea autorităților sanitar-veterinare către populație!

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani au intrat în alertă maximă la începutul acestei săptămâni după ce a fost găsit cadavrul unui porc mistreț în Lunca Prutului, pe raza comunei Mitoc, în condițiile în care la doar câțiva kilometri de graniță, în Republica Moldova, a fost descoperit de curând un nou focar de pestă porcină africană.

Cadavrul animalului a fost imediat ridicat și, din fericire, nu s-a confirmat existența bolii. 

"Un pădurar ne-a anunțat luni, în jurul orei 16.00, inclusiv Poliția de Frontieră ne-a anunțat de existența acelui cadavru. Am fost și l-am ridicat, am recoltat probe, în aceeași noapte au ajuns probele la laboratorul de referință din București. Din fericire, buletinul este negativ, dar important este ca populația să înțeleagă ca la orice mortalitate, inclusiv din gospodărie, să anunțe medicul veterinar și noi știm ce avem de făcut împreună cu autoritățile locale, cu sprijinul instituțiilor", a precizat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.

Membrii Centrului Județean pentru combaterea bolilor s-au întrunit, miercuri, în ședință la Instituția Prefectului și s-au pus din nou în discuție măsurile ce trebuie luate pentru a preveni apariția unui focar de pestă porcină africană pe raza județului nostru. 

Directorul adjunct al DSVSA a făcut un nou apel către populație să anunțe de îndată medicul veterinar dacă mor animale în gospodării sau găsesc cadavre în afara acestora. 

"Singuri, oricât am încerca, nu putem opri apariția bolii. Împreună cu alte instituții putem limita impactul economic, cu cât fiecare mortalitate este anunțată, cu cât identificăm locația mai repede cu atât putem izola zona mai repede și putem lua măsuri pentru a reduce extinderea bolii", a mai spus directorul adjunct al DSVSA.

 

 

Spune-ne opinia ta