Pompierii botoșăneni, la ceas de bilanț - FOTO

Activitatea desfășurată de angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, în anul 2016, a fost prezentată, luni, în prezența autorităților locale, a șefilor de instituții și a unui reprezentant din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

Pompierii botoșăneni, la ceas de bilanț - FOTO

Printre cei prezenți la bilanțul ISU s-au numărat col. Gabriel Benone Duduc, șeful Direcției Prevenire din cadrul IGSU, prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, alături de cei doi vicepreședinți, Liviu Toma și Dorin Birta, șefi ai structurilor MAI de la nivel local, și ai serviciilor, directori de instituții, dar și angajați ai Inspectoratului. 

Col. Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani, a fost cel care a făcut o trecere în revistă a activității desfășurată de pompieri anul trecut, acesta ținând să mulțumească tuturor celor cu care instituția pe care o conduce colaborează.

În anul 2016, misiunile pompierilor botoșăneni au fost cu peste 40% mai multe, 334 de peroane, dintre care 56 copii, fiind salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii

Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. 

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care zece adulți și doi copii, au decedat în urma unor incendii.

 De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

În 2016, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 512 de incendii, cu 7,24% mai puține decât în anul precedent. Cele mai frecvente cauze au fost: coş, burlan de fum defect;instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată și foc deschis în spaţii deschise/închise.

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

 De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

"Sub deviza curaj și devotament echipajele de salvatori au răspuns de fiecare dată cu promptitudine solicitărilor de ajutor și au reușit cu succes să câștige luptele cu secunda pentru redarea șansei la viață. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor mei care au urmărit în permanență atingerea acestui deziderat", a spus la finalul prezentării bilanțului col. Cristian Amarandei.

Prefectul Dan Nechifor i-a felicitat pe pompieri pentru activitatea pe care o desfășoară pentru salvarea semenilor.  

"Anul 2016 a fost un an cu încercări pentru dvs. În primul rând a fost un an în care ați pierdut un inspector șef și tot în 2016 ați câștigat un nou inspector șef. A fost un an cu fenomene meteo extreme, inundații, secetă, furtuni, dar cărora le-ai făcut față cu succes. Vreau să vă felicit pentru modul exemplar în care v-ați făcut datoria, să vă mulțumesc pentru toate misiunile îndeplinite și să vă urez un an plin de succese în activitatea profesională și personală", a fost mesajul reprezentantului Guvernului in teritoriu. 

"Cu emoție mă adresez domniilor voastre, voi care cu viața dați viața, o activitate extraordinar de importantă. De la dotările pe care le aveați acum 15 ani e cu totul altceva astăzi, sub mandatul predecesorilor de la Consiliul Județean s-a câștigat un proiect prin Euronest Iași, și s-au făcut dotări, ceea ce e un lucru important pentru tipul dumneavoastră de activitate (...) Acoperirea cu personal, o chestie mult discutată cred că într-un fel se urcă un pompier de 50 de ani pe scară și altul de 25 sau 30 de ani. Trebuie să aveți foarte mare grijă la chestiuni de personal și în același timp mai marii sistemului trebuie să înțeleagă lucrul acesta pentru că primiți apeluri la 112 pentru tot felul de evenimente. Să rămâneți la fel de devotați activității pe care o aveți", a spus și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți. 

La final, șeful ISU le-a înmânat invitaților câte o diplomă.















 

 

 

Spune-ne opinia ta