Politistii din Sfantu Gheorghe, pusi sa invete limba maghiara!

Politistii din Sfantu Gheorghe, pusi sa invete limba maghiara!
Politistii din Sfantu Gheorghe vor fi pusi sa invete limba maghiara, ca urmare a deciziei ca reprezentantii ordinii publice sa treaca in subordinea autoritatilor locale, proces ce tine de descentralizare.

Decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de descentralizare a Politiei a fost salutata de primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care a mentionat ca autoritatile locale vor fi pregatite sa preia serviciile de Ordine Publica si Circulatie Rutiera incepand cu 1 ianuarie 2012.

Avand in vedere ca peste 70% din totalul cetatenilor din Sfantu Gheorghe sunt de etnie maghiara, politistii vor putea fi ajutati sa invete limba maghiara, daca vor dori acest lucru.

"Eu cred ca este o solicitare civilizata, daca pot sa formulez asa, din partea locuitorilor, a autoritatilor, dar chiar si a legilor in vigoare ca cei care intra in contact cu publicul sa cunoasca limba maghiara. Nu vom face acest lucru radical de pe azi pe maine pentru ca nu ar fi cinstit, dar cred ca e bine sa stie toata lumea ca exista aceasta dorinta.(...) Insa cu siguranta nu va fi in primele sase luni, in primul an un motiv de eliberare din functie a vreunui politist faptul ca nu cunoaste limba maghiara. Dar ne vom stradui chiar din prima zi sa facem echipe mixte in care macar un politist sa cunoasca limba maghiara. Si eu cred ca este un lucru foarte corect, ca daca te opreste o echipa de politisti pe strada si tu vorbesti limba maghiara sa poti comunica in aceasta limba", a declarat Antal Arpad, citat de Evenimentul Zilei.

Totodata, Antal Arpad a reamintit de initiativa legislativa prin care va propune acordarea unui spor salarial de 10-20% angajatilor din cadrul institutiilor publice care vorbesc una sau mai multe dintre limbile minoritatilor nationale.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
660

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
226

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
176

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...