Politia va participa la verificarea persoanelor aflate in concediu medical, doar la cererea angajatorului

Politia va participa la verificarea persoanelor aflate in concediu medical, doar la cererea angajatorului
Angajatorii pot solicita prezenta unui reprezentant al politiei in vederea verificarii prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de acestia, prezenta politiei nefiind, insa, obligatorie, potrivit Normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Ordinul MS nr. 429/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 327, din 18 mai 2010.

Potrivit noului act normativ, persoanele care solicita concediu medical vor completa o declaratie pe propria raspundere in care vor mentiona locul in care se vor afla pe perioada concediului, programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist si numai in intervalul mentionat in declaratia.

Astfel, in acest interval, platitorii de indemnizatii vor verifica prezenta asiguratilor, fiind insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei.

Ordinul MS nr. 429/2010 prevede ca, in acest sens, platitorii de indemnizatii sa poata solicita "prezenta reprezentantului politiei cu ocazia verificarii prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, in vederea desfasurarii in conditii corespunzatoare a acestei activitati, pentru preintampinarea unor situatii de risc ce ar putea aduce atingere ordinii si linistii publice".

Conform actului normativ, prezenta reprezentantului politiei poate fi solicitata astfel:
a) in scris, anterior deplasarii reprezentantilor platitorului de indemnizatii la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de asigurati, insa cu minimum 24 de ore inainte de efectuarea verificarii. Unitatea teritoriala de politie competenta sa raspunda solicitarii este cea de pe raza teritoriala unde isi are adresa de resedinta asiguratul;
b) prin apelarea numarului unic de urgenta 112, in timpul procedurii de verificare a prezentei asiguratilor la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, de catre reprezentantii platitorului de indemnizatii.

De asemenea, persoanele desemnate sa efectueze verificarea au obligatia de a asigura pe parcursul verificarii respectarea garantiilor constitutionale privind inviolabilitatea domiciliului, respectarea dreptului la viata intima, familiala si privata.

Totodata, in cadrul actiunii de verificare a prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de resedinta indicata, este interzisa patrunderea reprezentantilor platitorilor de indemnizatii sau a reprezentantului unitatii teritoriale de politie competente in locuinta sau in locul imprejmuit tinand de aceasta.

Pe de alta parte, acestia pot patrunde in locuinta sau in locul imprejmuit, daca exista consimtamantul expres al persoanei aflate in concediu. Consimtamantul se obtine, in scris, sub semnatura, anterior patrunderii in locuinta sau in locul imprejmuit, prin procesul-verbal de constatare prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentele norme.

Prin OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, angajatorii au posibilitatea sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. (Avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
330

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
184

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
131

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...