Poliţia l-a avut în mână pe asasinul de la Siret

Poliţia l-a avut în mână pe asasinul de la Siret
Leonid Zaporojneţ, principalul suspect în cazul crimei duble, a stat o noapte în arestul Secţiei Burdujeni, imediat după ce comisese omorul. El a fost reţinut pentru trecere frauduloasă a frontierei.

Ucraineanul Leonid Zaporojneţ, principalul suspect în cazul dublului asasinat de la Siret, reţinut de poliţiştii de la Cernăuţi la începutul săptămânii, a fost identificat pe baza ADN-ului prelevat, de pe un cartuş de la locul crimei. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Zaporojneţ a fost reţinut, imediat după crimă, pentru 24 de ore, de poliţiştii suceveni.

Aceştia nu ştiau însă, la momentul respectiv, că el ar putea fi autorul dublului asasinat din apartamentul valutistului Vasile Hriţcu.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat, astăzi, că în cazul dublului asasinat de la Siret au fost prinşi în Ucraina doi principali suspecţi, cetăţeni ucraineni, însă a precizat că nu este exclus ca pe lângă cei doi să fi fost implicate şi alte persoane.

El a mai spus că principalul suspect în cazul uciderii, în luna februarie, la Siret, a unei femei de 39 de ani şi a fetiţei sale de şase ani este cetăţean ucrainean, are 50 de ani şi a intrat în România fraudulor, în 16 februarie. Acesta a fost depistat în 18 februarie, iar în următoarea zi a fost expulzat.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că, săptămâna trecută, a fost prins, cu sprijinul autorităţilor ucrainene, şi complicele acestuia, cetăţean ucrainean în vârstă de 29 de ani, însă nu este exclus ca în acest caz să fi fost implicate şi alte persoane. Potrivit sursei citate, principalul suspect a fost reţinut în 11 martie, pe teritoriul Ucrainei, într-un alt dosar, pentru deţinere de arme şi muniţie şi trafic de droguri, iar vineri pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare.

A mărturisit că a trecut graniţa fraudulos

La scurt timp după ce cadavrul lui Carmen (39 de ani) şi cel al Ralucăi (6 ani) Hriţcu au fost descoperite, şefii Poliţiei Suceava au dispus verificarea tuturor unităţilor de cazare din judeţ şi amprentarea şi prelevarea de probe ADN de la toţi cetăţenii străini care nu-şi puteau justifica prezenţa în zonă.

Potrivit unor surse judiciare, pe 18 februarie, a doua zi după comiterea dublului asasinat, doi agenţi de poliţie din cartierul Burdujeni l-au găsit pe Leonid Zaporojneţ într-un hotel din apropierea Gării Burdujeni, unde se cazase cu o seară înainte. La întrebările poliţiştilor, Zaporojneţ ar fi mărturisit că a trecut graniţa fraudulos, împreună cu mai mulţi conaţionali, destinaţia fiind Italia. Ucraineanul a mai declarat că a fost părăsit pe raza judeţului de şoferul microbuzului care urma să-i transporte în Italia din cauză că a refuzat să-i dea nişte bani în plus.

Leonid Zaporojneţ a fost amprentat, fotografiat şi i s-au prelevat probe ADN, iar a doua zi, după ce şi-a petrecut noaptea în arestul Secţiei de Poliţie Burdujeni, bărbatul a fost predat cadrelor Serviciului pentru Străini Suceava, potrivit procedurilor legale. Ulterior, Zaporojneţ a ajuns la autorităţile ucrainene, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Pe 19 februarie, în ziua când Zaporojneţ era escortat spre graniţa cu Ucraina, criminaliştii prelevau o probă ADN de pe un cartuş descoperit lângă cadavrul lui Carmen Hriţcu.

După o săptămână, Institutul de Criminalistică din Bucureşti le-a transmis anchetatorilor că proba ADN se potri veşte cu cea prelevată, pe 18 februarie, de la cetăţeanul ucrainean Leonid Zaporoj neţ. Potrivit aceloraşi surse, mobilul crimei a fost jaful, şi nu reglarea de conturi, cum s-a vehiculat iniţial. Potrivit Ministerului de Justiţie, cetăţenii ucraineni nu pot fi extrădaţi, Ucraina are obligaţia ca, la cererea părţii solicitante, să supună cauza autorităţilor sale competente, astfel încât să se poată exercita urmărirea penală. Dosarele privind infracţiunea se vor transmite prin intermediul ministerelor justiţiei.


Sursa: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
792

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
251

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
213

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...