Planuri pentru ajutorarea localităţilor afectate de secetă

Planuri pentru ajutorarea localităţilor afectate de secetă
Instituţia Prefectului va iniţia două proiecte de Hotărâre de Guvern pentru acordarea de ajutoare de urgenţă localităţilor afectate de seceta excesivă.

Unul se referă la ajutorarea a trei unităţi administrativ- teritoriale: Drăguşeni, Avrămeni şi Manoleasa, unde autorităţile locale vor să găsească soluţii alternative la puţurile deja săpate dar care sunt seci.

"Domnul primar de la Drăguşeni a propus inclusiv ca soluţie în momentul în care se face aducţiunea de apă de la Prut pe Săveni- cu tot cu Sanatoriul Podriga să fie inclusă comuna- este o porţiune de un kilometru şi jumătate până la bazinul local de captare", a declarat prefectul Dan Nechifor în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe de altă parte, Guvernului i s-a trimis deja situaţia privind efectele negative ale manifestărilor meteorologice din luna iulie, care au produs pagube de 3,4 milioane de lei, în oraşele Darabani şi Săveni şi în comunele Conceşti, Cristineşti, Gorbăneşti, Havârna, Hudeşti, Ibăneşti, Mihăileni, Răchiţi, Suharău, Şendriceni şi Ştiubieni.

"Pe lângă secetă avem şi o sumă destul de importntă pe care o solicităm pentru pagubele ca urmare a fenomenelor hidro. Sperăm că nu vor mai fi fenomene meteorologice dar având în vedere evoluţia vremii, părerea mea este că din păcate vorbim de schimbarea climei în ţara noastră şi trebuie să facem front comun să ne adaptăm acestpor schimbări climatice. Fac din nou precizarea că dacă producătorii agricoli nu sunt asiguraţi, mă îndoiesc de faptul că vor primi bani de la Guvern", a declarat prefectul Dan Nechifor.

De asemenea, prefectul a reiterat faptul că instalaţia de potabilizare a apei (deţinută de mai multe Inspectorate Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, inclusiv de cel de la Iaşi) poate fi solicitată, însă costurile cu exploatarea ei trebuie să fie suportate de Consiliul Judeţean.

Preşedintele instituţiei nominalizate, Costică Macaleţi, a susţinut însă că autonomia locală trebuie să-şi spună cuvântul, altfel spus primăriile trebuie să-şi găsească resursele financiare pentru plata acelei instalaţii.

"Iar fac apel la autonomia locală: cei care au nevoie de astfel de instalaţii de potabilitate a apei o pot face în funcţie de cât costă, sunt staţii mono-bloc şi de alimentare cu apă şi de epurare. Nu spun o noutate, se pot achiziţiona, Prutul este aproape, se poate pune o staţie de pompare cu flotori, o poţi instala oriunde. Ideea este de bani- la asta ne raportăm. CJ poate co-finanţa astfel de instalaţii la oricare primărie, în funcţie de bugetul pe care îl avem. Dar dacă ne adresăm cu documentaţii suficiente de bune şi unde trebuie, putem obţine fonduri pentru că e o situaţie specială, critică şi nu cred că niciun guvern din lumea asta, indiferent cu culoarea politică, îşi permite ca să nu dea populaţiei, să intervină în sastfel de situaţii. Putem face lucrul ăsta, important este să demarăm partea de documentaţii", a pasat Costică Macaleţi problema înapoi la Instituţia Prefectului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
18

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
73

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
22

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...