Planul care ar da spitalele peste cap: Anestezistii se pregatesc sa iasa din sistemul bugetar!

Planul care ar da spitalele peste cap: Anestezistii se pregatesc sa iasa din sistemul bugetar!
Anestezistii din Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI) pregatesc o surpriza sistemului public de sanatate: renuntarea la statutul de angajat pentru a negocia contracte de prestari servicii cu spitalele. Sa urmeze, adica, modelul implementat deja de Polonia. La noi consecintele ar fi, insa, imprevizibile.

Schimbarea ar insemna venituri mai mari si "norme normale" de lucru pentru anestezisti, explica profesorul universitar Dorel Sandesc, membru al Senatului SRATI, asociatie care are aproximativ 600 de membri.

Pe de alta parte, spune acesta, spitalele vor fi obligate sa-si "adapteze activitatea la numarul de medici disponibili". Cu alte cuvinte, vor trebui sa angajeze mai multi anestezisti. In conditiile deficitului urias de astfel de specialisti, adaptarea va insemna, insa, reducerea activitatii.

"Acesta este modelul polonez pe care noi l-am analizat si avem in vedere trecerea la acest lucru", a spus Dorel Sandesc, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

La ultimul congres al anestezistilor din SRATI au participat doi experti polonezi care au prezentat modelul mixt in care functioneaza acolo acesti medici: "Polonia este o tara unde s-a facut trecerea medicilor la personal contractual, sa nu mai fie angajati ai unui spital public", a explicat Dorel Sandesc.

Varianta pe care o studiaza acum membrii SRATI este cea a infiintarii unor grupuri care sa negocieze in numele anestezistilor cu spitalele.

Ce s-ar obtine prin aceste noi tipuri de relatie de colaborare cu spitalele, potrivit profesorului Dorel Sandesc:

-salarii mai mari (ar exista un "tarif orar decent")
-activitate in limitele legii (ca timp si incarcare)
-asistenta juridica si asigurari consistente pentru malpraxis.

In opinia profesorului Sandesc, ar fi castigati nu doar anestezistii, ci si pacientii, deoarece actul medicul ar fi mai sigur, medicii nemaifiind stresati de conditiile in care lucreaza.

Redimensionarea activitatii spitalelor

"Trecand la aceasta noua forma de colaborare, activitatea spitalelor va fi adaptata la numarul de medici disponibili, asa cum se intampla in toata lumea. Daca spitalul are 10 sali de operatii, spitalul va trebui sa plateasca 10 anestezisti pentru a asigura activitatea conform legii.

Acum, un medic este obligat sa dea anestezie in mai multe sali de operatie, are un numar mult mai mare decat normele de terapie intensiva", explica liderul SRATI.

Citeste mai departe: Surpriza cu impact in sistemul medical: Anestezistii se pregatesc sa iasa din sistemul bugetar si sa treaca pe contracte de prestari servicii cu spitalele

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani, sub Cod Galben de lapoviță, ninsori și viscol până vineri la amiază!

astăzi, 15:13
135

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de precipitații abundente - ploi, lapoviță și viscol, avertizarea fiind valabilă de joi, ora 04.00 dimineața, până vineri, ...

Acţiune a poliţiştilor locali în incinta Botoşani Shopping Center: Cinci agenți economici sancționați!

astăzi, 14:21
217

În intervalul 14-16 ianuarie 2019, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială a Poliției Locale Botoșani au desfăşurat misiuni pentru combaterea comerţ...

Gellu DORIAN - Corul babelor comuniste

astăzi, 13:16
158

Modalitatea unor "oameni de presă sau politicieni aflaţi în treabă" de a găsi noduri în papură în orice, ignorînd cele mai elementare cunoştinţe de botani...