PF-urile si AF-urile pot opta pentru continuarea activitatii, pana in 2010

PF-urile si AF-urile pot opta pentru continuarea activitatii, pana in 2010
Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului, in baza unor acte normative anterioare OUG nr. 44/2008, isi pot exercita dreptul de optiune pentru continuarea activitatii, pana in 2010.

Guvernul a prelungit cu un an termenul pana la care se poate exercita dreptul de optiune pentru continuarea activitatii comerciale in una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Prevederea se adreseaza persoanelor fizice si asociatiilor familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului, in temeiul unor acte normative anterioare OUG nr. 44/2008.

Prelungirea termenului a fost decisa  prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2009, publicata vineri, in Monitorul Oficial, Partea I, nr.  269.

Initial, prin OUG nr. 44/2008, s-a stabilit ca persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare ordonantei de urgenta mentionate pot functiona in baza certificatului de inregistrare emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta.

Pana la implinirea termenului de un an, adica 25 aprilie 2009, aceste persoane erau obligate sa opteze pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de OUG nr. 44/2008. Persoanele care nu isi exercitau dreptul de optiune in acest termen urmau sa fie radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate.

Doar 25% dintre comercianti si-au exercitat dreptul de optiune

Potrivit datelor furnizate de Guvern, pana la 17 martie 2009, dintr-un total de peste 307 mii de comercianti, care intrau sub incidenta OUG nr. 44/2008 si ar fi trebuit sa isi exercite dreptul de optiune, doar 78 de mii au formulat cereri in acest sens, adica putin peste 25% din cei vizati.

"Prin punerea in aplicare a masurii radierii acestor comercianti din registrul comertului,  impactul asupra mediului de afaceri va fi major", justifica Guvernul adoptarea OUG nr. 38/2009

Principalele reglementari ale OUG nr. 44/2008

OUG nr. 44/2008 a prevazut preluarea in intregime de catre registrul comertului a procedurii de inregistrare si de autorizare a persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si familiale, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.

Pana la aparitia OUG nr. 44/2008, inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se facea pe baza autorizatiei emise de primaria competenta.

OUG nr. 44/2008 nu se aplica profesiilor liberale si activitatilor economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale. In plus, OUG nr. 44/2008 nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.

De asemenea, actul normativ emis de Guvern a abrogat Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent si normele metodologice de aplicare a acesteia.

OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 328 din 25 aprilie 2008.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
220

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
296

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
426

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...