Pentru parinti: Cinci lucruri pe care fiecare familie ar trebui sa le faca incepand de AZI

Pentru parinti: Cinci lucruri pe care fiecare familie ar trebui sa le faca incepand de AZI
Daca simti uneori ca lucrurile nu sunt asa cum ti-ai dori si esti un pic nemultumita de viata voastra de familie, iata cinci lucruri pe care ar trebui sa le puneti in practica incepand de astazi. Rezultatele nu vor intarzia sa apara: veti fi un pic mai bine dispusi, un pic mai sanatosi si veti comunica un pic mai bine. Cu alte cuvinte, veti fi un pic mai fericiti!

1. Stati mai des seara la masa

Pe langa faptul ca in acest fel mancati mai sanatos, cinele in familie le formeaza celor mici obiceiuri sanatoase pe termen lung.

Pentru copii, acest lucru este deosebit de important, intrucat ii invata ca si parintii mananca anumite alimente, nu numai ei, si le ofera posibilitatea de a discuta evenimentele de peste zi.

Cei mici pot invata, astfel, cum sa discute cu cei din jur, mai ales in preajma Sarbatorilor, cand la masa se strang mai multe persoane. Mai mult, ei invata cum sa negocieze si cum sa isi modifice propriul comportament in functie de ceilalti. Asa ca, intr-o prima faza, incepeti cu un “te rog, da-mi si mie sarea, iar de acolo lucrurile vor evolua de la sine.

Implicarea celor mici in prepararea meselor in familie este, de asemenea, o oportunitate ce nu ar trebui ratata. Tine cont de faptul ca scopul parintilor este sa-si educe copiii in asa fel incat sa devina adulti productivi si responsabili.

Cand iti inveti copiii sa gateasca, acestia vor continua sa se bucure de beneficiile meselor in familie si chiar sa transmita obiceiul mai departe, cand vor avea la randul lor copii.

2. Spalati-va mai des pe maini

Respectarea regulilor primare de igiena a salvat mai multe vieti decat medicamentele, antibioticele si toate operatiile chirurgicale la un loc. Igiena personala este responsabilitatea fiecarui individ, iar spalatul pe maini este poate cel mai importat aspect. Si culmea, nici nu poti spune ca este foarte greu de pus in practica.

De ce este spalatul mainilor atat de eficient? Pentru ca mainile sunt principala interfata dintre lumea plina de microbi si organismul uman. Mainile ating locuri si spatii publice, iar apoi ajung si in zona nasului, gurii si ochilor. Incearca numai sa numeri de cate ori pe zi faci acest lucru. Oricare ar fi cifra la care ai ajunge, imagineaza-ti ca micutul tau o face de si mai multe ori.

Spalarea mainilor este o modalitate usoara si eficienta de a preveni raspandirea microbilor si implicit a bolilor precum hepatita sau gripa.

3. Mergeti mai des pe jos la scoala sau la gradinita

Deja acest sfat a ajuns sa fie un cliseu: foarte multi oameni promit ca se apuca de sport in timp ce stau in pat sau pe canapea in fata televizorului.

Cel mai bine ar fi sa nu iti propui sa treci marea cu sarea. Porneste la drum cu obiective mici, cum ar fi doar sa mergi pe jos un pic mai mult, astfel incat mersul sa devina o rutina zilnica. Iti vei face si tie un bine, dar si copiilor, care te vad drept principalul lor model.

Prima ocazie de a face sport este transportul. Copiii tai deja trebuie sa se deplaseze din punctul A in punctul B. In loc sa ii duci cu masina sau cu mijloacele de transport in comun, ia-i de mana si du-i pe jos la scoala sau in parc, atunci cand distanta iti permite. Desigur, trebuie sa fiti niste pietoni responsabili, asa ca nu uita sa iti folosesti bine urechile si ochii si sa ii inveti pe copii principalele reguli de circulatie, astfel incat, curand, sa poata merge si singuri pe strada.

Limiteaza-le copiilor timpul petrecut in fata calculatorului si mergi cu ei sa se joace in parc daca vremea este frumoasa. Lumea moderna pare sa ne rupa tot mai mult de natura. Restabilirea legaturii dintre copii si exterior are beneficii imense asupra sanatatii.

4. Cititi mai mult

 

Pentru copii, mai ales pentru cei mai mici, cititul este mai mult decat o simpla lectura. Chiar mult mai mult. Crearea obiceiului de a citi o carte inca din frageda pruncie are nenumarate beneficii.

Nou nascutii si copiii mici

Daca bebelusul tau este prea mic pentru a citi singur, citeste-i tu. Daca este atat de mic incat nu poate intelege ce anume ii citesti, citeste-i oricum. Indiferent de cum ai face-o, daca incepi sa ii citesti copilului cat inca este bebelus, contribui substantial la modelarea gustului pentru carti si corelarea lecturii cu o activitate placuta.

Intrucat atentia ta, ca parinte, este impartita exclusiv intre copil si carte, a citi cu voce tare intareste legatura dintre voi. Acest lucru va mari sentimentul copilului de siguranta si ii va intari perceptia ca exista oameni alaturi de care merita sa isi petreaca timpul.

Pana la 18 luni, cititul sau povestitul de basme stimuleaza dezvoltarea emotionala a copilului.

Prescolarii

Pe masura ce copilul creste, cititul cu voce tare ii va activa abilitatile de a asculta si ii va forma vocabularul, contribuind totodata la dezvoltarea creativitatii si imaginatiei. Toate acestea constituie o baza ideala pentru clipa cand va trebui sa mearga la scoala.

Statisticile arata ca prescolarii carora li se citeste de mai multe ori pe zi jung sa se descurce mult mai bine la gradinita decat cei carora li se citeste doar de cateva ori pe saptamana sau chiar si mai rar.

Copiii mai mari

Daca ti-ai format un obicei din a citi acasa inca de cand copiii erau foarte mici, iti va fi mai usor sa o tii tot asa. Insa nu te opri la carti.

Pe masura ce copiii cresc, pot juca diverse jocuri de cuvinte, pot invata sa scrie mailuri sau scrisori, sa faca liste de cumparaturi sau sa iti citeasca retete din cartea de bucate.

Telul urmator ar fi sa ii determini pe cei mici sa citeasca mai mult si sa aspire la lecturi din ce in ce mai avansate. Daca sunt reticenti sa faca acest lucru, spune-le ca o carte poate fi mai palpitanta decat un film, deoarece isi pot face propriul film in mintea lor.

5. Comunicati mai mult

La inceput, poate parea relativ simplu: bebelusul plange, iar mama incearca sa isi dea seama daca vrea sa manance, sa doarma, sau sa ii fie schimbat scutectul.

Daca facem un salt de vreo 15 ani inainte, lucrurile devin un pic mai complictate: in cazul in care un adolescent este monoton si tacut, ce isi doreste? Independenta? Are o angoasa existentiala? Probleme cu fetele? Probleme cu baietii? Este agresat de colegi? E depresiv? Sau este doar adolescentul tipic care isi face un scop din a-si ignora parintii astia pisalogi?

Comunicarea nu se rezuma doar la cum sa faci fata aspectelor negative ale maturizarii copilului. Implica sa si radeti impreuna, sa va impartasiti sperantele si a-l invata cum sa interactioneze cu lumea larga.

Cel mai bun mod de a-ti ajuta copilul de-a lungul drumului este sa comunici cu el din timp. Acest lucru inseamna a-ti exprima opinia, iar alteori inseamna sa te abtii din a-l judeca. Totodata trebuie sa il si asculti foarte mult.

Cu cat comunicarea cu copilul este mai buna atunci cand lucrurile merg bine, cu atat mai bine va functiona atunci cand are probleme la scoala, cu prietenii sau dileme tipice adolescentei.

Nu-ti face griji daca nu gasesti tot timpul cuvintele pentru a-i vorbi. Faptul ca te straduiesti si pana la urma reusesti sa il asculti si sa il sfatuiesti va fi cel mai important, pana la urma.

  avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
79

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
88

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
119

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...