Pensia sociala minima, stabilita anual prin legea bugetului

Pensia sociala minima, stabilita anual prin legea bugetului
Pensia sociala minima garantata va fi stabilita anual, incepand cu 2010, prin legea bugetului de stat si va putea fi doar majorata prin rectificari bugetare, au declarat surse ministeriale, pentru Mediafax.

Pentru 2009, nivelul pensiei sociale minime garantata va fi de 300 lei, incepand cu 1 aprilie 2009, si de 350 lei, incepand cu 1 octombrie 2009, prevedere deja inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

"Incepand cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileste, anual, prin legea bugetului de stat si poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare", se arata in proiect.

Pensia sociala minima garantata va fi determinata ca diferenta calculata de la nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata.

Aceasta va fi acordata pensionarilor din sistemul public, cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Diferenta va fi suportata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. In cazul pensionarilor de urmas, pensia sociala minima garantata va fi acordata fiecarui urmas in parte.

Drepturile acordate cu titlu de pensie sociala minima garantata vor fi stabilite si platite de catre Casa Nationala de Pensii, prin casele teritoriale de pensii, si evidentiate distinct pe talonul de pensie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
1025

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
123

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
139

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...