Pe 24 iunie, Ortodoxia praznuieste Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (Sanzienele)

Pe 24 iunie, Ortodoxia praznuieste Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (Sanzienele)
Crestinii de pretutindeni praznuiesc la 24 iunie Nasterea Sf. Ioan Botezatorul. El este cel care a propovaduit venirea Mantuitorului si i-a pregatit pe oameni pentru a-L primi cu dragoste pe Iisus.

Ioan Prodromul (Inainte Mergatorul) si Botezatorul lui Iisus, considerat ultimul prooroc din Vechiul Testament, este cel care aducea oamenilor "Vestea cea buna".

Sarbatoarea este cunoscuta in popor sub numele de Sanziene sau Dragaica. Fiind mijlocul verii, in toate zonele din tara exista traditii legate de pregatirea recoltelor.

Acum se alege ca Dragaica si se impodobeste cu haine de sarbatoare cea mai frumoasa si mai harnica dintre fetele unui sat; procesiunea grupului de fete care o conduc pe Dragaica poposeste in mijlocul holdelor, unde i se daruieste cheia hambarelor.

Totdeauna, Dragaica poarta pe cap o bogata cununa de spice, simbol al recoltelor bogate. Dragaicele au puterea sa fereasca semanaturile de foc.

Marturiile populare precizeaza ca Dragaicele sunt investite cu puteri magice si, datorita lor, cununile de sanziene, care se pun la ferestre, la porti sau se poarta la brau, alunga duhurile necurate. Copiii sunt stropiti cu apa adusa in zori de la fantana pentru a creste sanatosi.

Acum se culeg florile de sanziene sau dragaica si alte plante de leac. Printre ierburile ce se aduna astazi se numara si "Iarba fiarelor", despre care se spune ca infloreste in noaptea de Sanziene.

Sanziana este simbolul frumusetii; de aceea, cea mai frumoasa fata din basmele noastre populare poarta numele de Ileana Sanziana.

Tinerele care vor sa-si cunoasca ursitul isi impletesc coronite din flori de sanziene si incearca sa-l identifice tinand cununita intr-un vas cu apa de izvor.

Celor care se casatoresc in acel an li se arata in coronita chipul alesului. Potrivit unui alt obicei, fetele arunca, in dimineata de Sanziene, coronitele pe casa; daca acestea se agata de horn, este un semn ca fata care a aruncat-o se va marita sigur in acel an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: USR oprește din nou specula cu locurile de veci!

astăzi, 18:21
18

După ce, în 2021, consilierul USR Raluca Curelariu a stopat mafia din cimitirele botoșănene printr-un amendament ce a limitat bișnița,  primarul social democrat aflat încă &icir...

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
158

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
342

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....