Pauza de masă pentru salariați: Cine poate beneficia de ea și cât durează?

Pauza de masă pentru salariați: Cine poate beneficia de ea și cât durează?
Codul muncii recunoaște dreptul la o pauză de masă, însă numai salariaților care lucrează mai mult de șase ore pe zi. Cu privire la durata acestei pauze nu scrie însă nimic în Cod. Se presupune însă că trebuie să fie tratată într-un regulament de ordine interioară sau în contractul colectiv de muncă. Singura situație în care durata pauzei e prevăzută e în cazul tinerilor sub 18 ani care lucrează.
 
Potrivit Avocatnet.ro, dreptul salariaților la pauză de masă nu e un mit, ba chiar e reglementat de Codul muncii, numai că nu e acordat în beneficiul tuturor salariaților. Departe de a fi vorba de o situație de discriminare, pauza de masă trebuie acordată celor care lucrează zilnic mai mult de șase ore.
 
"În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", scrie în Codul muncii.
 
Cum anume se acordă această pauză de masă, adică în ce perioadă din timpul de lucru și cât anume durează, nu scrie în Cod. Detaliile acestea trebuie să fie prevăzute în contractul colectiv, acolo unde există, sau în regulamentul intern, cel mai sigur. Spre exemplu, în regulament ar putea scrie că salariatul e liber să-și ia pauza de masă când vrea.
 
Totuși, pentru tinerii sub 18 ani care lucrează mai mult de patru ore și jumătate într-o zi, e obligatoriu să se acorde o pauză de masă de cel puțin 30 de minute. "Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate", scrie, mai exact, în Codul muncii.
 
Pauzele de masă nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă, potrivit Codului. Dar în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern poate să scrie că se includ. Dacă nu se prevede nimic în aceste documente, atunci se activează regula din Codul muncii, scrie sursa citată.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...