Patronii din Centrul Vechi, terorizați de romi! "Polițiștii trec ca două păpușele de mână la deal și la vale"

Patronii din Centrul Vechi, terorizați de romi! "Polițiștii trec ca două păpușele de mână la deal și la vale"
Terorizați, amenințați și neprotejați de forțele de ordine! În acest mod susțin că își desfășoară activitatea comercianții care au afaceri în Centrul Vechi din municipiul Botoşani, comercianţi care au ajuns la disperare din cauza cetățenilor de etnie romă care locuiesc în zonă.

Toate problemele cu care se confruntă au fost puse pe tapet în cadrul unei întâlniri ce a avut loc, vineri, la Instituția Prefectului, convocată de reprezentantul Guvernului, care a vrut să audă și ce soluții au agenții economici vizavi de cum ar putea fi rezolvată problema etnicilor.



Au ajuns la disperare: "Au intrat țiganii peste noi și au spus că ne dau foc"

Oamenii s-au plâns că zilnic în Centrul Istoric sunt scandaluri, se ascultă muzică la un volum ridicat, sunt furturi, iar dacă îndrăznesc să se ia de vreun rom sunt amenințați și se tem pentru viața lor. Unul dintre agenții economici a spus că degeaba a fost înființat postul de Poliție Locală din Centrul Vechi, pentru că în lipsa unor echipaje care să stea 24 de ore din 24 în centrul istoric al municipiului lucrurile nu se vor schimba. 

"Este vorba de locatarii de care de ani de zile noi nu avem cum să ne ferim, conviețuim împreună și nu se pune problema de rasism, nu se pune problema de altceva, se pune doar de bun simț și de civilizație. Sunt niște lucruri atât de simplu de realizat și nu se realizează de ani de zile. Aici punctul forte ca dvs. să puteți coordona este doar prin poliție și jandarmi. Discutăm de atâta timp de o ordine în Centrul Istoric și nu se face. Ați făcut acel punct fix care este echivalent cu zero sau mai rău ne face, ați sabotat un spațiu care putea fi folosit de un comerciant. Care este rolul, din moment ce nu este nimeni acolo? Dorim permanență la punctul de poliție de acolo", a spus comerciantul.

"Lucrurile mari se fac cu pași mici. Dacă ar fi fost începute mai din timp nu ajungeam la situația aceasta", a replicat prefectul Dan Nechifor, care a dat asigurări că la punctul de poliție înființat în Centrul vechi se va asigura permanența.

Agenții economici susțin că nu toți cetățenii de etnie romă fac probleme, că sunt și familii reușite, dar că trebuie instaurată o ordine în zonă pentru că în condițiile de acum este greu să mai faci ceva într-o zonă acaparată de etnici. 

"Nu suntem reclamangii, cerem să se facă ordine. Nu toți de etnie romă sunt cu probleme, sunt și familii reușite, care își văd de treabă. Dacă aduceți acolo poliția se rezolvă, dacă nu, nu se rezolvă. Cine vine în oraș și vede țiganii trântiți pe scări peste tot în Centrul Vechi vă dați seama ce impresie își face. Zic că este un oraș care huzurește", a spus comerciantul. 

"Ne mai trezim cu geamurile sparte. Am făcut o petiție la domnul primar și au venit în magazin și m-au amenințat că îmi dau foc, am și martori. Au intrat țiganii peste noi și au spus că ne dau foc. Ei știau tot dinaintea noastră", s-a plâns un alt agent economic.

"Ne fură din cabinete, din buzunarele pacienților, am chemat poliția în repetate rânduri, am dublat numărul de camere de luat vederi. Fură pe trepte. Soțul meu sâmbătă nu a putut să iasă pentru că nu se dădeau. Ce să facem?", a spus un agent economic care își desfășoară activitatea în Centrul Istoric.


"Trec polițiştii ca două păpușele de mână la deal și la vale, stau la bancuri, stau la discuții"

Afaceriștii arată cu degetul către polițiștii locali și către jandarmi, despre care spun că nu acționează așa cum ar trebui, ba de multe ori stau "la bancuri" cu romii atunci când sunt în misiune prin centru. Aceștia au cerut prefectului Dan Nechifor ca raziile să se facă îndeosebi după ora 17.00, când Centrul Vechi se umple de romi care de multe ori au preocupări care contravin regulilor. 

"Nu trece nimeni la ore de vârf să vadă adevărul. De 45 de ani sunt acolo. Am fost furat. Această etnie produce gunoi și cere numai drepturi. Trec polițiştii ca două păpușele de mână la deal și la vale, stau la bancuri, stau la discuții, râd, eu nu aș sta de vorbă. Nu mă iau de ei, dar măcar să par serios. Am fost furat și spart în cinci rânduri, geamuri sparte. L-am scuturat pe un țigănuș de tricou și au venit părinții, tatăl m-a împins în magazin într-un colț și nevastă-sa mi-a dat un pumn în bot. Cui să spui, cui să te plângi, se bagă vreun polițist? Ei spun că nu au mână liberă de la cine e șeful lor? Să stea pe pripsa lor acasă să se spurce, nu pe scările mele", a spus botoșăneanul. 

"Dacă Poliția Locală sau Jandarmeria își fac treaba nu se întâmplă nimic", a intervenit un comerciant.

"Nu își face și nu știu dacă vreodată își face. Nu se mai poate!", a fost reacția unui patron din Centrul Vechi. 

"Este clar că nu este asigurată securitatea și liniștea publică. Din partea jandamrilor și a Poliției Locale vă spun sincer, nu sunt profesioniști. Noi, ca mici întreprinzători, suntem supuși unui permanent stres. Începe de dimineață până seara târziu. Mașini care vin acolo, zgomote, țipete, scandaluri, nu mai spun de mizerie. Dacă nu se va asigura securitatea și liniștea publică în zonă...", a conlcuzionat unul dintre comercianți.

Prefectul Dan Nechifor i-a asigurat pe agenții economici din Centrul Vechi că măsurile întreprinse pentru restabilirea unui climat de liniște și ordine publică în Centrul Vechi vor continua și vor fi intensificate.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
102

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
52

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...