Patriarhul Antiohiei va vizita Mănăstirea Popăuţi!

Patriarhul Antiohiei va vizita Mănăstirea Popăuţi!
În cadrul vizitei oficiale în România la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din perioada 23 septembrie - 1 octombrie 2016, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, va fi prezent la sfârşitul acestei săptămâni şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, va participa la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi la cele organizate cu prilejul împlinirii a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, judeţul Suceava.

Astfel, vineri dimineaţă, 23 septembrie, în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Preafericirea Sa va fi prezent la o slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, urmând ca apoi să meargă în pelerinaj la câteva mănăstiri din judeţele Iaşi şi Botoşani (Mănăstirea Galata, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Popăuţi).

Sâmbătă, 24 septembrie, delegaţia Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient va continua pelerinajul în judeţul Suceava, unde va vizita mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ.

Vizita în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea se va încheia duminică, 25 septembrie, când Preafericirea Sa va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Putna, din judeţul Suceava. Ulterior, delegaţia oficială va pleca spre Bucureşti.

Patriarhia Antiohiei este continuatoarea comunităţii creştine întemeiate de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, păstoreşte în zilele noastre creştinii din Siria, Liban, Iraq, Kuweit, Iran, Peninsula Arabică, o parte din Turcia şi are eparhii misionare în America de Nord, Centrală şi de Sud, în Europa Occidentală, Australia, Noua Zeelandă, Oceania. În ultimii ani, Biserica din Siria trece printr-o grea încercare. Zeci de mii de creştini au fost crucificaţi, decapitaţi, supuşi la convertire forţată sau obligaţi să-şi părăsească casele şi să ia drumul exilului, iar multe biserici şi mănăstiri au fost dărâmate.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea s-a născut în oraşul Latakia, Siria. A absolvit Institutul de Teologie "Sfântul Ioan Damaschin" de la Balamand în 1978. A studiat apoi la Universitatea din Tesalonic, în Grecia, şi a primit titlul de doctor în teologie în anul 1983. A fost hirotonit diacon în 1979 şi apoi preot în 1983, în Arhiepiscopia Latakia. Preafericirea Sa a fost ales de Sfântul Sinod Antiohian Episcop de Al Husun, Wadi Al-Nadarah, în Arhiepiscopia Akkar, în anul 1995, aflându-se în această demnitate până în anul 2008, când Sfântul Sinod l-a ales Mitropolit al Arhiepiscopiei Europei. Din anul 2012 este Patriarh al Antiohiei şi al Întregului Orient.

​În anul 1653, Patriarhul Antiohiei, Macarie al III-lea, a vizitat Ţara Românească şi a sfinţit Catedrala Patriarhală din Bucureşti. A urmat apoi şi alte vizite, cum ar fi cele din timpul patriarhilor Atanasie al IV-lea şi Silvestru în secolul al XVIII-lea, creându-se o legătură care s-a continuat până în zilele noastre. De asemenea, Biserica Ortodoxă Română a susţinut Patriarhia Antiohiei prin tipărirea de cărţi în limbile greacă şi arabă, dar mai ales prin numeroase ajutoare materiale. Este şi o legătură spirituală între Patriarhia Antiohiei şi Sfântul Antim Ivireanul, întrucât Sfântul a tipărit în anul 1701 pentru Patriarhia Antiohiei primul Liturghier greco-arab cu litere mobile la Mănăstirea Snagov. De asemenea, în anul 1706, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a dăruit tipografia cu caractere arabe Patriarhului Antiohiei, Atanasie al III-lea Dabas, care a instalat-o la Alep, în Siria.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea se va afla pentru a doua oară în România, prima vizită frăţească, în calitate de Patriarh al Antiohiei şi al Întregului Orient, în Patriarhia Română având loc în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie 2014.

(Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Judecătorii au obligat DSP să plătească Sanatoriului Podriga banii pentru perioada cât nu a autorizat funcţionarea unităţii medicale

astăzi, 09:48
69

Magistraţii au anulat decizia DSP de respingere a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare şi au obligat instituţia să emită autorizaţia pentru perioada 18 mai 2016- 30 iunie 2016. În acela...

Bărbat mort în urma unui incendiu! A fost descoperit de un pompier ce mergea la muncă

astăzi, 09:34
149

Un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din comuna Trușești, cunoscut cu afecțiuni locomotorii, și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins patul în care dormea....

După mitingul PNL: Așteptăm scuze față de comunitate și față de munca sinceră a unor artiști!

astăzi, 09:28
278

Primul protest al opoziției la Botoșani a reușit să stârnească dezamăgirea și nemulțumirea cetățenilor! Printre sloganuri, strigături, vuvuzele, scandări mai mult sau mai puțin insp...