Păşunile stârnesc patimi la Roma, acolo unde administraţia este acuzată de amatorism! FOTO- VIDEO

Păşunile stârnesc patimi la Roma, acolo unde administraţia este acuzată de amatorism! FOTO- VIDEO
Patimile cauzate de pământ nu s-au stins nici acum, în Săptămâna Patimilor. Aşa ne-a prins Vinerea Mare la Roma, acolo unde un fermier aduce acuze grave conducerii administrative a comunei.

Petru Cezar Ungureanu este crescător de vite, având acum 36 de capete, însă în toamna trecută a fost obligat de circumstanţe să-şi vândă cele 180 de oi şi 140 de capre cu care îşi asigura supravieţuirea. Tocmai asupra acestor circumstanţe ne vom apleca: fermierul susţine că a concesionat de la Primăria Roma 9 hectare de păşune, însă suprafaţa nu i-a fost suficientă pentru ca toate capetele de animale pe care le deţinea să se hrănească. Başca seceta de anul trecut a uscat pământurile care au rămas fără pic de iarbă. Astfel că în toamnă a fost nevoit să vândă caprele şi oile la un abator, pierderea financiară fiind însă imensă.

"Eu am cumpărat oile cu 350 de lei bucata şi caprele cu 400 de lei bucata. Când le-am dat la abator, la Răchiţi, le-am dat cu 80 de lei. Miliarde am pierdut! Şi pentru ce? Pentru că am cerut de la Primărie mai mult teren şi mi s-a spus că nu mai este. Numai că din acte lipsea o suprafaţa de 13,300 de hectare, pe care păşteam în devălmăşie, şi când am cerut să o concesionez eu, cu acte, legal, mi s-a spus că nu există bucata de teren. Vă daţi seama? Dacă luam în concesiune şi alea 13 hectare, eu mă salvam. Numai că dom' primar, care, fiind inginer agronom la Primăria Roma de atâţia ani, s-a făcut că nu ştie de suprafaţa asta care fizic era şi era folosită, dar în acte nu apărea în parcela 277", explică Petru Cezar Ungureanu.

Fermierul acuză conducerea Primăriei Roma de neglijenţă în serviciu şi abuz pentru că, din cauza amatorismului de care a dat dovadă, el a pierdut foarte mult. În egală măsură, însă, omul acuză conducerea Primăriei că intenţiona să ofere în concesiune suprafaţa de teren unui alt fermier care tocmai a accesat un proiect european în valoare de 40.000 de euro, în condiţiile în care acela ar avea în cam 10 vite.

"Adică pentru el se poate şi pentru mine nu? Hai că nu-mi dă mie, că am deja 9 hectare, dar să dea la oamenii ăştia care de atâţia ani se roagă pentru o bucată de păşune pentru animalele lor", spune Petru Cezar Ungureanu.

Un exemplu este un cioban care îşi păştea vineri mioarele, 150 la număr, în vecinătatea suprafeţei de teren concesionată de Ungureanu. "Aici nu am apă, terenul e gol, fără pic de iarbă şi aşa mă chinui cu oile. Le aduc la apă cale de 2-3 kilometri, că pe bucata mea nu este nicio sursă. E foarte greu şi noi numai din asta trăim", spune ciobanul.

La Primărie dăm peste o mai mare neînţelegere. Primarul Gheorghe Bârliga cunoaşte bine problema lui Ungureanu, însă în primă fază susţine că cele 13 hectare nu au fost luate în calcul de vechea administraţie a comunei atunci când a stabilit suprafaţa ce urma să fie concesionată pentru păşunat. Admite că se afla în primărie la momentul respectiv, dar....

"Pe mine nu m-a consultat nimeni! În 2010 când s-a scos la concesiune, Consiliul Local a aprobat o anumită suprafaţă, eu nu eram pe timpul ăla, şi toată suprafaţa a fost concesionată de CL. Cetăţenii au participat la licitaţie, şi-au concesionat, însă pe parcursul contractului şi-au vândut animalele, o parte din ei. Şi au mai rămas diferenţe, în jur de 30 şi ceva de hectare. Anul trecut au expirat contractele şi le-am prelungit pe anul ăsta şi pe anul viitor. Şi au venit cetăţenii şi ne-au spus că acolo este mai mult teren. Eu nu ştiam cât au concesionat, că n-am participat la licitaţie, nu m-au consultat", a declarat iniţial primarul Gheorghe Bârliga. Afirmaţiile lui au fost întărite de viceprimarul Mihai Asiminicesei, care a pus întreaga problemă pe seama unei greşeli de "lotizare", rezultată dintr-o măsurare aiurea a terenului.

Şi a rămas ca-n tren, pentru că abia săptămâna viitoare problema ar urma să-şi găsească rezolvarea.

La câteva ore după întâlnirea cu primarul şi viceprimarul de Roma, Gheorghe Bârliga revine cu precizări:

"Am analizat toată situaţia din trupul ăla, Goilav, şi sunt în total 72 de hectare care sunt acoperite toate de contracte, dar o parte din concesionari au şi pe partea cealaltă şi iese o diferenţă de un hectar şi ceva, maxim 2 hectare, cel mai probabil o eroare ceva. E aşa cum au spus ciobanii, că au şi pe partea cealaltă teren. Am analizat aici cu domnul secretar şi cu nişte meseriaşi şi aşa e ieşit, că nu se putea altfel, doar nu m-am apucat eu să fac măgării acuma. Practic, acele nouă hectare sunt trecute la alte persoane pe contracte şi ar fi o diferenţă de un hectar şi ceva. Nu e aşa cum spune Ungureanu", susţine Gheorghe Bârliga.

Ca să vă faceţi o idee cam cât înseamnă cele 13 hectare "pierdute" şi apoi "regăsite" în alte contracte, după cum spune primarul Bârliga, suprafaţa înseamnă de mai bine de patru ori Stadionul Municipal cu tot cu peluze, tribune, inclusiv parcarea din spatele şi din laterala stadionului. Adică teren cât vezi cu ochii. Greu de crezut că o asemenea suprafaţă poate fi neglijată, omisă sau calculată aiurea.
 






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
50

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
28

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...