Parlamentul controleaza vremea prin ionizarea atmosferei si lansarea de rachete

Parlamentul controleaza vremea prin ionizarea atmosferei si lansarea de rachete

 Odata lansate, rachetele disperseaza o substanta care transforma bucatile de gheata din grindina in apa  

Ploaia nu ne va mai lua prin surprindere! Parlamentarii au adoptat primul proiect de lege care prevede schimbarea artificiala a vremii.

Legea privind “interventiile active in atmosfera permite autoritatilor sa intervina atunci cand in unele zone ploua prea mult sau este seceta, cand nu ninge sau este grindina, dar si in cazul in care ceata este prea densa. Totodata, specialistii vor incerca sa imblanzeasca furtunile si tornadele.

“Aceste activitati se vor intreprinde pentru prevenirea si chiar eliminarea pagubelor din agricultura, pentru satisfacerea nevoilor de apa, pentru protectia activitatilor economice, pentru protejarea populatiei, dar si pentru imbunatatirea conditiilor meteorologice din timpul manifestarilor festive si sportive nationale, se mai specifica in legea aprobata acum trei zile.

Controlul vremii se va face in centre zonale, ce vor fi organizate pe regiuni prin hotarare de guvern, care le va stabili si programul de interventii, dar si bugetul anual.

Controlarea precipitatiilor si inlaturarea fenomenului de grindina se pot face practic prin trei metode: trimiterea de pulberi incarcate cu ioni pentru imprastierea norilor, ionizarea atmosferei si lansarea de rachete. Asa incat, daca o regiune risca sa fie inundata de ploi abundente, precipitatiile ar putea fi dispersate pe o arie extinsa, iar pericolul de inundatii va fi diminuat.

Sistemul de control al precipitatiilor functioneaza deja in Romania printr-o unitate pilot construita in Prahova in 2000. Unitatea are un loc de comanda si 12 puncte de lansare a rachetelor, montate in zone diferite din judet, pe care le foloseste pe rand, in functie de locul in care se anunta grindina.

Odata lansate, rachetele disperseaza o substanta care transforma bucatile de gheata din grindina in apa. Intre anii 2005-2007, cu ajutorul rachetelor antigrindina, s-au evitat pagube in agricultura de aproximativ 700 de miliarde de lei vechi, potrivit raportului realizat de Ministerul Agriculturii.

Anul acesta nu s-a lansat nici o racheta din cauza ca Guvernul nu a alocat fondurile necesare derularii programului, desi aproximativ un sfert din recoltele din Prahova, Iasi, Vrancea, Timisoara si Mures sunt deja compromise de grindina cazuta in lunile mai si iunie.

Pentru construirea unitatii de la Prahova, care asigura protectia a aproximativ 140.000 de hectare, a fost nevoie de aproximativ 3,2 milioane de euro. Costurile de exploatare, pe sezon, se ridica la maximum 10 euro pe hectar.

Sursa: Cotidianul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
15

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
55

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...