Parlamentarii PSD Botoșani solicită primului ministru să intervină urgent pentru combaterea secetei din județ

Parlamentarii PSD Botoșani solicită primului ministru să intervină urgent pentru combaterea secetei din județ
Parlamentarii PSD Botoșani au transmis o interpelare primului ministru Dacian Cioloș prin care îi solicită să adopte imediat măsuri pentru combaterea secetei din județ.
 
"După ce am analizat situația din fiecare localitate a județului Botoșani împreună cu primarii și cu președintele Consiliului Județean, am solicitat acordarea unui ajutor de urgență din fondul de rezervă a Guvernului pentru executarea a 231 de foraje de mare adâncime pe raza a 59 de localități din județul Botoșani afectate de seceta extrem de severă din ultima perioadă. Dacă nu se iau urgent aceste măsuri, o mare parte a județului Botoșani va fi afectată de lipsa apei potabile pentru consumul casnic, pentru animale și pentru irigarea culturilor agricole", a declarat președintele PSD Botoșani Doina Federovici.

La sfârșitul lunii august, PSD Botoșani a strâns informații de la localitățile afectate de secetă cu scopul de a identifica soluțiile de intervenție adecvate. În acest sens, social-democrații au purtat discuții cu reprezentanții Consiliului Județean și cu fiecare primar despre necesarul de apă care trebuie obținut în urma realizării forajelor de mare adâncime, precum și despre echipamentele care trebuie achiziționate. De asemenea, au fost identificate împreună cu autoritățile locale din fiecare comună și oraș din județ locurile unde trebuie să fie amplasate pompele submersibile și bazinele colectoare, iar toate aceste detalii au fost transmise către Guvernul României.
 
"Consider că domnul prim-ministru, prin expertiza pe care o are în domeniul agriculturii, înțelege foarte bine ce înseamnă secetă pedologică și efectele foarte grave care se produc ca urmare a lipsei apei din sol, efecte care pun în pericol siguranța cetățenilor, a animalelor și culturilor din zona județului nostru. Dacă nu se intervine imediat, riscăm ca Botoșaniul să fie șters complet de pe harta producțiilor agricole din acest an. Am sperat că se va lua imediat o măsură având toate aceste informații la centralizarea cărora  am contribuit și noi. Dar vedem că nu s-a făcut nimic, iar în acest timp seceta se adâncește, dezastrul devine din ce în ce mai mare, multe fântâni au secat, cele mai multe culturi sunt deja compromise, iar animalele riscă să moară pentru că nu mai au apă", a subliniat Doina Federovici.
 
În urma analizării situației din fiecare localitate a județului Botoșani, în cadrul Comitetului Județean pentru situații de urgență, Prefectura și Consiliul Județean au demarat procedurile legale pentru declanșarea stării de alertă la nivel local, astfel încât să se acorde ajutoare de urgență și despăgubiri fermierilor, conform Ordonanței de Urgență nr. 21 din 2004.
 
"În fiecare zi discutăm cu primarii din județ care ne solicită ajutor și sunt disperați și pentru că nu s-a intervenit de la nivel central pentru înlăturarea consecințelor provocate de secetă. Este de neînțeles de ce aceste măsuri nu se iau acum, când fermierii nu mai au apă pentru animale, iar fântânile sunt aproape secate. Nu ne va ajuta cu nimic dacă forajele de mare adâncime se vor face când vine iarna. Până atunci nu vom mai avea nici culturi și nici animale în județul Botoșani", a adăugat deputatul Tamara Ciofu.
 
În textul interpelării reprezentanții PSD Botoșani din Parlamentul României au specificat că "județul este unul preponderent agricol, iar ceea ce se face în această zonă a țării în mare parte se datorează acestor fermieri. De aceea, lipsa de reacție a Guvernului și nerealizarea forajelor de mare adâncime lovește în segmentul cel mai productiv al județului Botoșani. Astfel, sunt afectați cei care își câștigă în mod cinstit pâinea și care prin munca lor contribuie la dezvoltarea județului, iar abandonarea lor de către Guvern înseamnă subminarea potențialului economic al acestei zone".

Comunicat de presă
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incredibil! ANAF abrogă Declarația unică, la o săptămână de când a intrat în vigoare!

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
192

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus în dezbatere publică, miercuri, un proiect de act normativ prin care abrogă un alt act normativ propriu care a intrat în vigoar...

Anchetă după o nuntă în penitenciar. O femeie psiholog s-a căsătorit cu "Crocodilu", din clanul Sportivilor - VIDEO

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
1160

Administrația Penitenciarelor face anchetă internă după ce o femeie, angajată pe post de psiholog la Rahova, s-a căsătorit, săptămâna trecută, cu un deținut. Este vorba despre un memb...

Ordin de ministru: Elevii vor sta acasă și vineri!

Miercuri, 23 Ianuarie 2019
2763

Școlile vor fi închise și joi, când profesorii au zi liberă, conform legii (24 ianuarie). Decizia a fost luată miercuri, după ce specialiștii Institutului Național de Sănătate Pub...