Papusarii botosaneni pleaca la Bucuresti, dar isi lasa copiii pe maini bune!

Papusarii botosaneni pleaca la Bucuresti, dar isi lasa copiii pe maini bune!
Pleaca ai nostri, vin ai nostri! O sintagma menita sa dea peste cap suprematia politica, ce pare a stapani Romania de cateva luni bune.

Pleaca ai nostri actori ai Teatrului Vasilache la Bucuresti, sa ne faca cinste pe scena unui festival, si vin ai nostri din Iasi! Un mare regizor care a jucat pe scena botosaneana, dar si o viitoare actrita care, eleva fiind la Colegiul Eminescu, a strans, vorba cantecului, premii dupa premii!

“Cu aceste doua productii, Degetica si Magazinul cu jucarii, studentii si-au sustinut examenul la Arta Manuirii Papusii la sfarsitul primului an de studiu. Din propria-mi experienta artistica (de peste trei decenii), am incercat sa le transmit studentilor in primul rand bucuria jocului, daruirea totala a actorului pentru papusa (stare pe care o intalnim din ce in ce mai rar in randul actorilor profesionisti) si placerea de a descoperi “prin joc tot ceea ce inseamna frumos, sensibil, curat, plin de candoare, pentru ei, ca viitori papusari, si nu in ultimul rand pentru micii spectatori. Am incercat sa le insuflu studentilor dorinta permanenta de a cerceta si de a descoperi lucruri noi in arta manuirii papusii. Astfel, fiecare noua provocare devine pentru ei o permenenta curiozitate pentru noi situatii si noi lucruri descoperite “prin joc cu ajutorul fiecarui element animat, cu ajutorul papusii. Daca impreuna am reusit acest lucru, inseamna ca micii spectatori ii vor rasplati pe tinerii studenti cu aplauze! (lector univ.dr. Toma Hogea)

TOMA HOGEA este botosanean. A debutat ca actor la Teatrul “Mihai Eminescu in 1977 si a colaborat cu Teatrul “Vasilache memorabil, fiind in rolul printului care o trezeste cu un sarut pe Alba ca Zapada, interpretata atunci de Gabriela Nistorica. A absolvit universitatea de Arte George Enescu Iasi, iar din 1982 este actor la Teatrul pentru copii si tineret Luceafarul din Iasi. Din anul 2000 este cunoscut ca regizor, iar in 2005 isi ia doctoratul la Universitatea G.Enescu Iasi. A publicat volumul de versuri “Daca as fi si “Intre generatii, dar cel mai important este faptul ca lucreaza acum la “Antologia papusarilor din Romania, lucrare deosebit de importanta in breasla artistilor marionetisti.

O alta bucurie pentru publicul din Botosani este prezenta pe scena, intre studentii marionetisti, a lui CARMEN HAISAN, fosta eleva a Colegiului National Mihai Eminescu, care a activat cu success in Atelierul de teatru al CNME, sub coordonarea lui Lenus Teodora Moraru.

 

Universitatea de Arte George Enescu Iasi

Departamentul de Teatru

Anul II Arta Actorului Manuitor de Papusi si Marionete

DEGETICA - ora 11.00,duminica, 7 decembrie

Distributie:

Degetica - Ecaterina

Ciofu Mama - Carmen Haisan

Cloanta - Ilona Ungureanu

Broscoiul - Andrei Onofrei

Fluturasul - Dumitru Georgescu

Zana - Alina Neagu

Lupul si Vantul - Tiberiu Gabor Bitere

 

MAGAZINUL CU JUCARII - ora 12.00, duminica, 7 decembrie

Distributie:

Dina - Erna Rusu

Iepurasul Teofil - Ioana Iordache

Negustorul - Tiberiu Gabor Bitere

Piticul Mincinos - Carmen Haisan

Piticul Marinimos - Irina Burduja

Piticul Incruntat - Andrei Onofrei

Noaptea - Alina Neagu

 

Adaptare scenica cu papusi - Toma Hogea

Spectacolele au obtinut Premiul de debut la cea de a XVI-a editie a festivalului International Gulliver Galati, in noiembrie 2008

 

In acest weekend, artistii Teatrului de papusi Vasilache se vor afla la Bucuresti, la Festivalul International Bucurii pentru copii/spectacole de colectie. Juriul festivalului a selectat "Ghiocelul si Omul de Zapada", spectacol al papusarilor botosaneni care a obtinut la Festivalul Puck 2008 Cluj Mentiune pentru calitatea poetica a discursului scenic.

Regia este semnata de Marius Rogojinschi, scenografia realizata impreuna cu Mihai Pastramagiu, iar distributia este formata din actorii: Valentin Ligi, Marius Rusu,Ibica Leonte, Aurica Dobrescu, Anca Stefan, Florin Iftode si Mihaela Nistorica.

Speram sa avem succes si la Bucuresti, iar pe spectatorii teatrului nostru ii asteptam duminica viitoare, pe 14 decembrie, la ora 11.00, sa vada spectacolul cu care participam in festival, "Ghiocelul si Omul de Zapada", dupa H.C.Andersen, a anuntat Mihaela Nistorica, director adjunct al Teatrului de papusi Vasilache.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
126

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
85

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
108

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...