Până la Prier, vremea ne zăpăceşte cu schimbările frecvente. Estimări meteorologice pentru următoarele zile
BOTOSANI

Dacă v-aţi făcut planuri de duminică ce presupun ieşirea în aer liber, ar fi bine să le modificaţi sau contramandaţi pentru că vremea nu va fi deloc potrivită. Din fericire, vorbim de o singură zi în care iarna se răzbună.

Până la Prier, vremea ne zăpăceşte cu schimbările frecvente. Estimări meteorologice pentru următoarele zile

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Ultima zvâcnire a iernii a schimbat aproape total peisajul meteorologic. De la soare destul de puternic din ultimele zile, am revenit la haine groase şi la umbrele. Ceea ce vedem este faptul că zona Moldovei este traversată de un nucleu depresionar venit dinspre nord.

Din fericire, situaţia meteorologică nu va fi de durată. Arealul de mare presiune se va deplasa către est, astfel că de marţi ne vom bucura din nou de vreme caldă.

Până atunci, însă, duminică vom avea parte de o vreme rece şi ploioasă. Cerul va fi acoperit iar vântul va sufla slab, cu intensificări, predominant din sector nord- vestic. Temperaturile vor oscila între 8ºC şi 1ºC. Pentru luni nu sunt anunţate precipitaţii însă vremea va părea mai mult rece- deşi temperaturile vor fi cele normale pentru această perioadă. Acesta vor avea valori cuprinse între 12ºC şi 5ºC. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul îşi va menţine direcţia şi intensitatea ca şi în ziua precedentă.

De marţi ne vom bucura din nou de soarele care va reuşi să ridice maxima până la 17ºC, în timp ce minima va fi de 5ºC. Cerul va fi mai mult senin. Miercuri va fi cea mai caldă zi a săptămânii, în care temperaturile vor oscila între 20ºC şi 9ºC. În timpul zilei cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla dinspre sud- vest. În timpul nopţii vor apărea averse răzleţe.

Joi, cerul va fi paţial acoperit, iar vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări, predominant din sector nord- vestic. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 13ºC şi 3ºC. Vineri, termometrele vor indica temperaturi şi mai reduse, ce vor oscila între 11ºC şi 3ºC. Cerul însă va fi senin, iar vântul va sufla slab dinspre sud- est.

Weekend-ul în care debutează luna aprilie va fi plăcut, dar nu vă aşteptaţi la temperaturi de mai. Sâmbătă, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab la moderat dinspre sud- est. Maxima va fi de 16ºC în timp ce minima va coborî la 4ºC. Duminică, deşi cerul va fi parţial noros, temperaturile vor oscila între 18ºC şi 7ºC. Vântul va sufla slab, cu unele intensificări, predominant din sector sud- estic.

În popor, luna aprilie se mai numește și "Prier", de la verbul "a prii" și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie. În timpurile vechi, la sate, în luna lui "Prier" se continuau semănăturile și arăturile începute în luna martie. Tot în această perioadă câmpul se închidea, ceea ce însemna că oile și vitele nu mai aveau voie să pască libere. Prin urmare se începea formatul turmelor și se tundeau oile care urmau să urce la munte. Ciobanii se ocupau de reparatul stânelor și al țarcurilor pentru animalele ce aveau sa le primească.

Şi în luna aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma. De exemplu, dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri, în schimb, dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă. Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs însă vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă.

 

Spune-ne opinia ta