Organismul poate lupta singur cu cancerul

Organismul poate lupta singur cu cancerul
Celulele organismului au capacitatea de a lupta singure impotriva cancerului, arata un studiu publicat in "Geneza si Dezvoltare" si citat de BBC.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Dundee, in colaborare cu colegii lor din Singapore, au demonstrat ca gena p53, descoperita cu 30 de ani in urma, are un rol important in mentinerea sanatatii organismului. Aceasta gena este responsabila de procesul de autodistrugere a celulelor afectate de cancer.

Pana acum, in cazul a jumatate dintre formele de cancer, gena respectiva era fie afectata, fie inactiva, iar celulele "bolnave" erau libere sa se divida. Insa, cele mai recente cercetari efectuate asupra pestisorilor-zebre, au aratat ca gena p53 produce nu doar proteina p53, deja cunoscuta, ci si o variatie "buton de control" al moleculei - izoforma.

In mod normal, pestisorii-zebra, care prezinta aceeasi gena p53 ca si oamenii, pot supravietui unei doze scazute de radiatii, care le afecteaza structura ADN-ului, datorita acestei gene, care intervine imediat si repara distrugerile produse de radiere.

Noua descoperire dovedeste ca variatiile genetice joaca un rol crucial in declansarea procesului de reparare celulara efectuat de gena p53.

sursa: evz

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
98

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
57

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...