Ordonanța privind decontarea navetei elevilor nu va rezolva problemele din județul Botoșani, susține liderul LSI

Ordonanța privind decontarea navetei elevilor nu va rezolva problemele din județul Botoșani, susține liderul LSI
Ordonanța Guvernului care prevede decontarea integrală a navetei elevilor nu va rezolva problemele existente la nivelul județului Botoșani, susține președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte.

Axinte susține că Ordonanța pleacă de la ideea generoasă de decontare integrală a navetei astfel încât să se rezolve problema abandonului școlar, așa cum este prevăzut în preambul. În realitate, susține liderul LSI, deși se prevede decontarea integrală a navetei elevilor, Ministerul Educației a realizat un proiect de hotărâre care să stabilească indicele maximal de decontare a abonamentului elevilor, care este apropiat de cele care se decontează acum.

Sindicaliștii din educație susțin că fundamentarea actului normativ trebuia să se facă ținând cont de particularitățile fiecărui județ. 

"La nivelul județului Botoșani această problemă va continua, inclusiv cu Ordonanța 69/2016. Poate că actul normativ ar trebui să țină cont și de cazurile particulare așa cum cred că este județul Botoșani, mă refer la infrastructura județului care determină aceste prețuri ale biletelor, ale abonamentelor, care sunt foarte mari comparativ cu restul țării. Cred că fundamentarea HG inițiată de Minister este greșită și lucrurile nu sunt rezolvate din acest punct de vedere. La o distanță de 15 Km unde se plătește peste 150 de lei pe abonament, tariful maximal prevăzut în HG este de 52 de lei. Se decontează 52 de lei din 150, adică o treime. Fundamentarea acestei Hotărâri este greșită", a declarat Liviu Axinte.

Acesta este de părere că dacă Hotărârea de Guvern va fi adoptată în forma actuală, fenomenul abaondonului școlar va fi în creștere. În plus, liderul LSI a mai precizat că decontarea navetei elevilor se face ca și până acum pentru că aplicarea OG 69 este condiționată, ca aplicare, de apariția Hotărârii de Guvern.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
290

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5368

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
211

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...