Ordonanţa care elimină o serie de taxe prevede creşterea altora cu până la patru ori

În timp ce guvernanţii se laudă că au eliminat o serie de taxe, cifrele îi contrazic. Potrivit noilor norme, cuprinse în ordonanţa de urgenţă care reduce numărul unor taxe şi tarife nefiscale, în unele cazuri, anumite biruri vor fi de patru ori mai mari decât în prezent.

Taxele pentru eliberarea actelor de identitate, precum şi cele pentru examinarea persoanelor care doresc permis de conducere auto vor fi comasate în taxe unice, dar la suma cea mai mare percepută în prezent.

În traducere: suma de plată va fi uneori de patru ori mai mare decât în prezent.

La eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate va fi percepută o taxă unică de 4 lei.

În prezent, pentru aceste operaţiuni se plăteşte un timbru fiscal în valoare de 1 leu, suma de 4 lei fiind achitată doar în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului de identitate.

Ordonanţa de Urgenţă mai prevede că, pentru examinarea candidaţilor care au absolvit şcoala de şoferi pentru obţinerea permisului auto, va fi percepută o taxă unică de 5 lei, pentru categoriile şi subcategoriile de permise A, A1, B, B1 şi B+E.

În prezent însă, aceste categorii de permise sunt diferenţiate la plată, taxa de 5 lei reprezentând valoarea maximă solicitată.

Astfel, pentru un permis de categoria A se plăteşte în prezent o taxă de 4 lei, iar pentru categoria A1 este solicitată o taxă de 3 lei. Suma maximă de 5 lei este percepută doar pentru permisele de categorie B, B1 şi BE.

Un alt exemplu este şi taxa unică pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere. Ordonanţa introduce o plată unică de 72 lei în condiţiile în care în prezent este de cel mult 25 de lei.

Nici înmatricularea autoturismelor nu mai este la fel de ieftină. Noua taxă de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv a fost stabilită la 52 lei. Spre deosebire de 26 lei, cât se achită în prezent.

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc anunţa că Guvernul a desfiinţat, redus sau comasat 189 de taxe şi tarife dintr-un total de 491. Şeful executivului a declarat că noile norme fiscale sunt necesare deoarece costurile de administrare sunt superioare încasărilor efective şi vin în sprijinul cetăţenilor cu venituri mici.

NOILE TAXE, POTRIVIT NORMELOR CUPRINSE ÎN OUG

Eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate

În prezent - 1 leu

În viitor - 4 lei

 

Taxe pentru susţinerea permisului auto categoriile A, A1, B, B1 şi B+E

În prezent - taxă diferenţiată, de la 3 la 5 lei

În viitor - taxă fixă 5 lei

 

Taxă pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere

În prezent - maxim 25 lei

În viitor - 72 lei

 

Taxa pentru înmatricularea autoturismelor masa 3,5 tone

În prezent - 26 lei

În viitor - 52 lei
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
1

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
16

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
32

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...