O tânără de 22 de ani, unul dintre cei mai activi voluntari din cadrul ISU Botoșani

Dorința de a-și ajuta semenii aflați în necaz o face pe o tânără din municipiul Botoșani să își dedice timpul liber studiului și pregătirii în domeniul situațiilor de urgență. Maria Petronela Pavel a răspuns provocării lansată de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, încă din luna mai, a anului trecut, de a deveni voluntar în cadrul Inspectoratului.

O tânără de 22 de ani, unul dintre cei mai activi voluntari din cadrul ISU Botoșani

Lucrează opt ore pe zi în cadrul unei companiii private, ca operator date,  iar la finalul programului, în timpul liber care i-a mai ramas se dedică activității de voluntar.

Nu este o povară pentru ea și nici nu este obositor pentru că îi place ceea ce face, mai ales la gândul că oricând ar putea salva o viață.

"M-am înscris la acest curs de voluntariat din dorința de a-i ajuta pe cei din jurul meu, pentru a afla mai multe lucruri noi, de a socializa și de a relaționa mai bine cu cei din jur. Am văzut că este foarte important pentru dezvoltarea personală, dar și pentru cei din jurul meu. Am participat la multe activități, precum recunoaștere, activități de informare preventivă, am participat și la un incediu, mi s-au predat cursuri de prim -ajutor și diverse tehnici. Aștept să termin cele patru module. Fac ceva util în timpul liber. Lucrez 8 ore și după terminarea programului de la serviciu vin și fac voluntariat. Nu este obositor, dacă îți dorești și ai voință", a spus Maria Petronela Pavel.


Un modul are 240 de ore, iar după parcurgerea fiecărui modul voluntarii primesc noi competențe și pot desfășura activități cu un grad de dificultate mai ridicat, pot parcurge anumite cursuri de instruire, cursuri care nu sunt plătite, inclusiv cursuri de prim ajutor în cadrul Centrului Zonal Iași, unde sunt pregătiți paramedicii, pregătirea făcându-se pe domenii de competență. 

Voluntarii vor fi echipați cu echipamentele specifice de intervenție, vor fi ca și ceilalți angajați ai Inspectoratului, instruiți și pregătiți să intervină în situații de urgență.

"Avantajul este din punct de vedere al pregătirii, nu se va acorda o anumită bonificație. Începând cu data de 13 februarie s-a demarat o nouă etapă în cadrul programului național de absorbție a voluntarilor în cadrul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, o campanie intitulată "Salvator din pasiune". Această campanie se dorește a veni în sprijinul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență prin cooptarea voluntarilor care doresc să desfășoare activități specifice în cadrul acestor unități. Dorim să fie o activitate pe care să o desfășurăm în mod permanent și susținut astfel încât să ne constituim o rezervă de personal care să vină în sprijinul acțiunilor de intervenție și al cetățenilor", a precizat col. Cristian Amarandei, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

După parcurgerea celor patru module, voluntarii nu sunt angajați în cadrul Inspectoratului, dar pot participa alături de pompierii profesioniști la misiuni.

Botoșănenii care doresc să se înscrie pentru a devenit voluntar în cadrul ISU mai au timp să o facă până la data de 11 martie a.c..

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Covoare asfaltice pe mai multe drumuri judeţene. Unde se va interveni!

Luni, 5 Februarie 2018
1439

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a transmis către Consiliul Judeţean o situaţie cu lucrările de întreţinere şi reparaţii ce vor fi făcute anul acesta pe tronsoanele de dr...

Modificări în grupul PNL din Consiliul Judeţean

Luni, 5 Februarie 2018
725

Doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PNL, în urma scrutinului din 2016, renunţă la mandatele din Consiliului Judeţean, locul acestora urmând a fi luat de supleanţi.Unul dintr...

Consilier local, nemulţumit de funcţionarea iluminatului public din Botoşani: "Suntem defazaţi"

Duminică, 4 Februarie 2018
494

Iluminatul public în municipiul Botoşani este o problemă readusă frecvent în discuţie în cadrul sedinţelor de Consiliu Local.  Aşa s-a întâmplat şi la ultima ...