Nu ai rovinieta? Platesti despagubire pentru ca ai folosit drumul!

Nu ai rovinieta? Platesti despagubire pentru ca ai folosit drumul!

Soferii care sunt prinsi ca circula fara rovinieta, pe langa plata amenzii, trebuie sa achite si o despagubire!

Sumele pe care trebuie sa le plateasca cei prinsi pe picior gresit, drept despagubire, nu sunt deloc de neglijat. In functie de tipul autovehiculului, acestea pot ajunge si pana la 1.210 euro.

Potrivit reprezentantilor Sectiei Drumuri Nationale, aceasta despagubire trebuie achitata de soferii care circula fara rovinieta, pentru ca s-au folosit de drumurile nationale fara a achita taxa de drum.

Astfel, pentru autoturisme, cuantumul despagubirii este de 28 de euro, pentru vehiculele de transport marfă cu 0,0 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t este de 96 de euro, pentru vehicule de transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t este de 320 de euro.

Totodata, pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) cuantumul depagubirii, in caz ca soferul circual fara rovinieta, este de 320 de euro, pentru vehicule de transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA mai mic decât 12,0 t este de 560 de euro, iar pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusivconducătorul auto) este de 560 de euro. Cele mai mari sume se platesc in cazul vehiculelorde transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0 t, cu maximum 3 axe (inclusiv), despagubirea fiind de 720 de euro si al vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0 t, cu minimum 4 axe, valoarea despagubirii fiind de 1.210 euro.

"Amenzile aplicate persoanelor fizice, care circula fara rovinieta, sunt venituri la bugetul local, iar in cazul persoanelor juridice, amenzile sunt venituri la bugetul de stat. Tariful de despagubire este venit la bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale", a declarat Catalin Boiciuc, contabil sef in cadrul Sectiei Drumuri Nationale Botosani.

Din vara acestui an, Directia Regionala de Drumuri Iasi are in dotare doua autospeciale prevazute cu sisteme electronice care verifica automat daca autoturismele au rovinieta. O astfel de masina actioneaza cate o saptamana, in fiecare luna, in judetul Botosani.
 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
32

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
130

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
760

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...