Nordul judeţului este ameninţat în continuare de secetă, în ciuda precipitaţiilor din ultimele zile

Precipitaţiile din ultimele săptămâni i-au cam deranjat pe botoşănenii din mediul urban, însă în mediul rural, fiecare zi fără ploaie însemna un nou pas spre secetă.

Nordul judeţului este ameninţat în continuare de secetă, în ciuda precipitaţiilor din ultimele zile

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Astfel că precipitaţiile abundente din ultimele zile au reuşit să readucă un echilibru hidrologic în terenurile agricole, pregătite acum să suporte următoarea perioadă în care ploile vor lipsi. Luna iunie este caracterizată de maximul de precipitații annual, or, spun specialiştii, tocmai aceasta este "cheia" potențialului agricol al acestei regiuni.

Potrivit ultimelor măsurători ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vineri, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare (AS) până la apropiate de optim (ApO) în cea mai mare parte a judeţului Botoşani, însă jumătatea nordică are deja deficit moderat de apă în sol. Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm prezintă valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a judeţului, însă, din nou, în partea nordică, conținutul de apă din sol se situează în limite scăzute- secetă pedologică moderată.

Potrivit meteorologului de serviciu de la Staţia Meteo Botoşani, din seara de 7 iunie până în noaptea de joi spre vineri în municipiul Botoşani şi în localităţile limitrofe, cantitatea de precipitaţii a ajuns la 31 de litri pe metrul pătrat, însă în partea de nord a judeţului precipitaţiile au fost mai slabe cantitativ.

Urmează însă un weekend în care aria ploilor se va restrânge, astfel că vom avea parte de soare. În noaptea de vineri spre sâmbătă, minima va coborî la 12ºC. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab dinspre nord- vest. Sâmbătă, cerul va fi mai mult senin, vântul va sufla slab iar temperaturile vor avea valori cuprinse între 25ºC şi 14ºC. Duminică dimineaţă se vor semna averse slabe, însă ulterior cerul se va degaja iar vântul va împrăştia norii. Maxima va fi de 25ºC în timp ce minima va coborî la 14ºC.



 

 

Spune-ne opinia ta