Noi profesii reglementate in domeniul sanitar: asistent medical generalist, asistent medical si moasa

Noi profesii reglementate in domeniul sanitar: asistent medical generalist, asistent medical si moasa
In Monitorul Oficial de ieri a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

Actul normativ a fost adoptat de Guvern pe 28 octombrie si reglementeaza exercitarea acestor profesii precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, transpunand prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 07.09.2005 privitor la libertatea de stabilire, libera prestare a serviciilor si recunoasterea calificarilor profesionale in legislatia nationala din sectorul de sanatate.

Actul normativ prevede domeniile de activitate pentru cele trei profesii in concordanta cu principiile europene. in ceea ce priveste armonizarea conditiilor de exercitare pentru profesiile de asistent medical generalist, moasa si asistent medical cu cerintele UE, se stipuleaza caracterul liberal al acestora prin asumarea responsabilitatii actului profesional indeplinit, ca si posibilitatea de exercitiu in regim salarial sau independent.

De asemenea, se extinde aria persoanelor care pot exercita profesia de asistent medical generalist, profesia de moasa si profesia de asistent medical, in Romania, si la alte categorii de cetateni, precum cei ai unui stat al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si cei asimilati acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
288

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
42

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
289

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...