Noi cazuri de anemie infecţioasă, identificate în judeţ! Caii bolnavi sunt OBLIGATORIU abatorizaţi

Anemia infecţioasă face din nou victime în rândul populaţiei cabaline din judeţ. Îmbolnăvirea înseamnă automat retragerea animalului bolnav din exploataţie sau din gospodărie şi abatorizarea lui.

Noi cazuri de anemie infecţioasă, identificate în judeţ! Caii bolnavi sunt OBLIGATORIU abatorizaţi

17 cazuri noi de anemie infecţioasă la cai au fost depistate de medicii veterinari din judeţ, în urma analizelor efectuate. Şase cai au fost deja abatorizaţi.

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, comunele în care au fost identificate aceste cazuri sunt Ungureni, Cristineşti, Băluşeni, Havârna, Avrămeni, Adăşeni, George Enescu, Botoşani, Suliţa, Coşula şi Todireni, cu câte un caz, Prăjeni cu două cazuri şi Cristeşti cu patru cazuri de anemie.

"După retragerea animalului, din trei în trei luni se fac analize pentru depistarea anemiei infecţioase la tot efectivul, deoarece acel animal este în contact, fie la păşune, fie la sursa de adăpare. În termen de 30 de zile de la identificare, animalul este retras din exploataţie", explică Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA.

Potrivit oficialului, anemia nu este o boală care să afecteze animale slăbite, neîntreţinute, ci din contra, astfel că pierderea gospodăriei sau a exploataţiei este mare. "Au fost adevărate tragedii pentru că acei cai bolnavi erau de o frumuseţe... a fost nevoie să apelăm la ajutorul poliţiştilor pentru a-i convinge pe proprietari să abatorizeze animalul. Se achită despăgubiri pentru fiecare animal, despăgubiri decise de o comisie din care fac parte experţi, reprezentanţi ai Primăriei, ai Consiliului Local", adaugă directorul adjunct al DSVSA.

În cazul în care proprietarul animalului bolnav refuză abatorizarea calului, el nu mai poate beneficia de despăgubiri. "Pe lege, noi nu-i putem amenda, dar odată amendat, îşi pierde dreptul la despăgubire şi e păcat, tocmai de aceea insistăm să renunţe la calul bolnav de bună-voie. Acelaşi lucru se întâmplă şi la animalele diagnosticate cu leucoză sau cu tuberculoză. Se consideră consumul laptelui provenit de la animale cu leucoză a fi favorizant în apariţia leucemiei. Tuberculoza, bacilul Koch, la fel. E dureros când iei laptele de la copii dar în perspectivă este o decizie bună. Noi ceea ce putem face, şi acest fond de despăgubiri există, indiferent de crize şi de ce a mai fost, a fost prins în bugetul Autorităţii, ca în cel mai scurt timp să le dăm banii la oameni, ca să-şi poată cumpăra alt animal", spune Ovidiu Airimiţoaie.

Problema este că simptomatologia este redusă, singurele semne care să indice apariţia bolii este oboseala animalului, astfel că singura posibilitate de diagnosticare este analiza care se face anual de către medicii veterinari, în cadrul campaniilor dedicate.

 

Spune-ne opinia ta