Nicolăescu: Cer la judeţe strategie pe sănătate până în 2020 pentru a vedea ce spitale să redeschidem

Nicolăescu: Cer la judeţe strategie pe sănătate până în 2020 pentru a vedea ce spitale să redeschidem
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că va solicita judeţelor, pe o metodologie uniformă şi unitară, să îi transmită o strategie a sănătăţii publice până în anul 2020, pentru a stabili ce spitale închise trebuie să fie redeschise, scrie Mediafax.
 
El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea în comisiile parlamentare pentru buget-finanţe ale Parlamentului a bugetului pentru anul 2013 alocat Ministerului Sănătăţii.
 
"Nu aş vrea să facem o decizie de deschidere aşa de stupidă cum a fost cea de închidere, adică fără niciun discernământ, fără nicio evaluare", a subliniat acesta.
 
Ministrul a arătat că a luat o "decizie de principiu" ca în circa două săptămâni să înainteze un memorandum în Guvern prin care va solicita , "pe o metodologie uniformă şi unitară", tuturor judeţelor să îi transmită o strategie a sănătăţii publice până în anul 2020.
 
"Pe baza strategiei pe care o va prezenta fiecare judeţ în parte vom şti ce investiţii au neterminate, în funcţie de strategie ce investiţii trebuie continuate, ce investiţii trebuie închise şi abandonate, să vedem la spitalele închise care trebuie deschise", a arătat acesta.
 
Eugen Nicolăescu a mai spus că, atunci când va primi aceste strategii, ministerul va redacta strategia naţională.
 
"Venim în Parlament, o aprobăm şi pe baza ei orice guvern vine şi pleacă trebuie să îşi facă datoria pentru sistemul sanitar românesc. E anormal să lucrăm după ureche, aşa cum am lucrat din păcate în ultima vreme", a ţinut să arate ministrul.
 
El a mai menţionat că sumele alocate permit puţine investiţii în anul 2013, care vor fi făcute numai la obiectivele care pot astfel să fie finalizate.
 
Eugen Nicolăescu a precizat însă că în cursul anului 2013 vor fi finalizate lucrările la Institutul de Oncologie Iaşi, Spitalul TBC Roşiori de Vede şi Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" din Bucureşti, care va deveni una dintre cele mai moderne unităţi spitaliceşti din ţară.
 
Ministrul a spus că vor fi achiziţionate trei elicoptere şi mai multe ambulanţe pentru SMURD.
 
Nicolăescu a subliniat, în intervenţia sa, că au fost alocate sume suplimentare pentru 2013 faţă de anul anterior pentru depistarea precoce a cancerului, pentru medicina primară şi de ambulator, pentru centrele de permanenţă.
 
Demnitarul a spus că are în vedere ca la pachetul de servicii medicale de bază să fie adăugate, ulterior, pachete de servicii medicale suplimentare şi complementare.
 
În ceea ce priveşte sistemul de coplată, el a subliniat că acesta va fi valabil numai pentru serviciile spitaliceşti, coplata urmând să fie stabilită de spitale, între 5 şi 10 lei. Nicolaescu a arătat că sumele astfel obţinute nu se vor face venituri la buget, ci vor fi folosite exclusiv de spitalele respective.
 
La finalul dezbaterilor, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2013 a fost adoptat cu 26 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi două abţineri, cu doar două amendamente care vizau realocări de fonduri.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
22

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
57

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
259

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...