Nemultumirile cetatenilor din comuna Vorona, in atentia politistilor botosaneni

Organele de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Botosani, in special lucratorii Postului Comunal de Politie Vorona si lucratorii Serviciului Politiei Rutiere Botosani, cunosc si au cunoscut nemultumirile cetatenilor din comuna Vorona, privind starea degradanta a drumului judetean 208 C care strabate aceasta localitate si au actionat incepand cu anul 2008 pentru respectarea limitelor de tonaj alaturi de organele de administrare a drumurilor.

Demn de remarcat este faptul ca DJ 208 C a fost construit in perioada anilor 1970 – 1980, nefiind proiectat pentru a suporta autovehicule a caror masa depaseste 9 tone/osie.

Ulterior au fost realizate doar lucrari de intretinere a drumului, care nu au marit capacitatea portanta a acestuia, iar deplasarea autoutilitarelor cu mase cuprinse intre 40 – 50 to a condus la degradarea partii carosabile si afectarea locuintelor amplasate in vecinatatea caii de rulare.

In ultimii ani, DJ 208 C a fost modernizat intre pozitiile kilometrice 2 + 000 si 10 + 000, fara a se mari capacitatea acestuia de a suporta rulajul masinilor de mare tonaj. Fluctuatia permanenta a autovehiculelor de mare tonaj autorizate sau neautorizate au facut ca incepand cu jumatatea anului 2008 segmentul de drum judetean cuprins intre localitatile Vorona Noua si Vorona Mare sa devina aproape impracticabil iar vibratiile produse de catre aceste autovehicule de transport greu au dus la deteriorarea constructiilor de locuinte din vecinatatea drumului, atragand totodata nemultumiri.

Prin Dispozitia nr. 234 din 23.09.2008 a Presedintelui Consiliului Judetean Botosani s-a dispus numirea unei comisii de verificare a sesizarilor referitoare la starea de degradare a drumului susmentionat, comisie care a propus unele masuri menite sa conduca la limitarea accesului autovehiculelor de mare tonaj si executarea unor lucrari de intretinere.

In acest context, Serviciul Politiei Rutiere Botosani a desfasurat urmatoarele activitati:

- s-a acordat avizul pentru instituirea restrictiilor de tonaj, la 16 to, avand in vedere ca ruta ocolitoare stabilita initial, respectiv Joldesti – Sarafinesti – Hutani, nu a fost aprobata de catre Consiliile Locale ale comunelor Vorona, Corni si Vladeni;

- cadrele serviciului, impreuna cu lucratori specializati a D.J.D.P. Botosani (care au in dotare un autolaborator de determinare a masei pe osie) au actionat zilnic pe tronsonul de drum susmentionat, fiind aplicate 42 de sanctiuni contraventionale pentru incalcarea prevederilor O.G. nr.43/ 1997, republicata si 11 sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor H.G. 1373/ 2008;

- in cadrul sedintei desfasurata la Consiliul Judetean la data de 22.01.2009, la care au participat firmele din domeniile conexe activitatii de transport, au fost prelucrate si dezbatute prevederile H.G. 1373/ 2008 privind reglementarea furnizarii si transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din Romania si ale O.G. nr.43/ 1997, republicata, privind regimul drumurilor.

La sedinta din 11.03.2009 desfasurata la sediul Consiliului Judetean Botosani, conducerea Consiliului a dispus inlocuirea indicatoarelor accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de 16 to cu indicatoare "acces interzis vehiculelor cu masa mai mare de 8 t/osie" si instalarea indicatoarelor de interzicere a vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 to pe timpul noptii, iar politia rutiera a avizat amplasarea acestor mijloace de semnalizare, activitatea fiind finalizata.

Precizam ca si in conditiile semnalizarii rutiere susmentionate, autovehiculele care detin autorizatie speciala de transport, conform tarifelor aprobate de Consiliul Judetean Botosani, in baza O.G. 43/ 1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot circula in continuare pe traseul DJ 208 C (pe timp de zi), pentru care au platit taxele, legislatia fiind permisiva.

 Incepand cu data de 02.04.2009, in baza unui plan comun de actiune intre I.P.J. Botosani si I.J.J. Botosani, lucratori de politie rutiera, ordine si siguranta publica si efective de jandarmi actioneaza pe trei schimburi pentru controlul respectarii normele rutiere care reglementeaza circulatia acestor categorii de transporturi, cu precizarea ca autovehiculele care depasesc masa mai mare de 8 tone pe osie, dar care au autorizatie emisa de organele competente pentru tonajul pentru care este autorizat, pot circula pe acest traseu in conditiile descrise mai sus.

Pentru transparenta activitatilor desfasurate de fortele de politie in sprijinul cetatenilor in vederea asigurarii ordinii si linistii publice, va rugam sa publicati gama activitatilor desfasurate de catre noi.

Biroul de Presa al Inspectoratului Politiei Judetene Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
17

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
39

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
31

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...