Nemtii vor sa inveteasca in vantul de la Botosani!

Nemtii vor sa inveteasca in vantul de la Botosani!

 Centrala din 2007 nu mai functioneaza pentru ca hotii au furat un cablu!  

Sperante noi pentru centrala eoliana de la Bucecea! Instalata cu tam-tam si trecuta apoi pe linie moarta, peste centrala eoliana pare sa bata acum un nou vant.

Prin SC Elsaco, o firma germana si-a manifestat interesul de a investi in eoliene. Viceprimarul orasului Bucecea, Eugen Muraru, spune ca, daca se va concretiza, investitia este de o mare amploare.

Firma din Germania este interesata sa amplaseze niste eoliene de mare capacitate. Noi contribuim doar cu terenul pe care il vom concesiona. Le-am pus la dispozitie o parcela de 35 de hectare pe Valea Siretului. Au venit deocamdata cei de la Elsaco si s-au uitat. Urmeaza sa vina si reprezentantii firmei germane pentru a face testari referitor la curentii de aer. E o investitie de mare amploare. Eoliana pe care o avem acum e un pui fata de cele pe care vor sa le amplaseze nemtii, a subliniat Eugen Muraru.

Centrala eoliana existenta la ora actuala are o inaltime de aproape 40 de metri, paleta elicei are 11 metri, iar ansamblul din varful turnului sapte tone. La noile centrale pe care vor sa le monteze nemtii, spune primarul, fiecare elice din cele trei, cate are o astfel de eoliana, masoara 35 de metri, iar diametrul eolienei este de 70 metri.

Investitia se va derula prin program guvernamental. Vor sa faca alei betonate intre eoliene, sa se racordeze la sistemul national. Dar intai trebuie sa faca testarile ca sa vada daca renteaza, a mai adaugat viceprimarul orasului Bucecea.

Vechea eoliana a fost amplasata in luna iulie 2007, imediat la iesirea din Calinesti, insa nu este functionala. Centrala nu mai functioneaza, deoarece i-a fost sustras un cablu pe care proprietarii trebuie sa il aduca acum tocmai din Germania.

Eoliana nu mai functioneaza la ora actuala. A functionat foarte bine, dar s-a furat o bucata de cablu de acolo si pana sa se aduca inapoi din Germania, centrala sta in repaus. Asociatii s-au certat intre ei. Nu stim, poate au pierderi, precizeaza Eugen Muraru.

Investitia apartine unor intreprinzatori din Suceava si Bucecea si a costat peste 200.000 de euro, Primaria concesionandu-le in acest scop 100 metri patrati de teren.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
10

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
495

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
156

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...