Muzeul celor 3 frontiere de pe Prut, Muzeul Nordului, inaugurat la Darabani dupa 100 de ani - FOTO

Muzeul celor 3 frontiere de pe Prut, Muzeul Nordului, inaugurat la Darabani dupa 100 de ani - FOTO
In perioada 8-10 august 2014 se desfasoara la Darabani prima editie a festivalului Zilele Nordului, festival de muzica, arte si calatorii organizat de Asociatia Nord, Primaria si Consiliul Local Darabani.

Zilele Nordului le ofera pasionatilor de muzica, arte si calatorii ocazia unei vacante de poveste in coltul celor trei frontiere, pe Prut, la granita dintre Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Festivalul gazduieste artisti si iubitori de frumos din cele trei tari, pentru o adevarata sarbatoare a nordului. Scena centrala a Zilelor Nordului este orasul Darabani, cel mai nordic din Romania.

“Dupa cum au precizat initiatorii evenimentului, festivalul Zilele Nordului este unul al comunitatii si isi propune sa lase in urma, dupa fiecare editie, proiecte concrete de revitalizare culturala, turistica si sociala. Este laudabila performanta organizatorilor care, la aceasta prima editie, au reusit sa reamenajeze Poiana celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare si sa transforme etajul vechiului conac Bals din Darabani intr-un . Acest original Muzeu al Nordului contine aproape 500 de exponate reprezentative pentru zona de nord. Exponatele provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia. Colecția de Istorie a Nordului conține obiecte de arheologie, documente, numismatică și fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericești și exponate ale civilizației evreiești, foarte importantă în acest spațiu la finalul secolului al XIX-lea. Tin sa adresez felicitari domnului primar Arosoaie, domnilor Haha si Teisanu precum si Consiliului Local Darabani pentru acest demers atat de generos pentru viata socio-culturala a Darabaniului a mentionat senatorul PSD Doina Federovici.

Agenda primei editii a festivalului propune concerte, inaugurari de obiective turistice si culturale, expozitii de arta, serbari populare, tururi ghidate ale imprejurimilor, lansari de carte, conferinte si ateliere pentru tineri.

La vernisajul festivalului au fost prezente personalitati din administratia publica, parlamentari si oameni de cultura.











 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
8

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
30

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
29

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...