Municipiul Botoșani face parte din Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani. Cine mai face parte și care este obiectivul!

Municipiul Botoșani face parte din Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani. Cine mai face parte și care este obiectivul!
Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință, participarea Municipiului Botoșani la constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, în calitate de membru fondator.

Potrivit Hotătâririi de Consiliu Local, "obiectivul general urmărit prin constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani îl constituie dezvoltarea economică a arealului Botoșani-Suceava care se va realiza pe de o parte, prin valorificarea potențialului existent la nivelul celor doupă județe, iar pe de altă parte prin abordarea integrată tripartită administrație-universitate-mediul economic al proiectelor. De asemenea, legăturile economice ale județului Botoșani cu județele învecinate trebuie promovate, susținute și valorificate în mod corespunzător, iar înființarea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Botoșani-Suceava poate atarge după sine dezvoltarea concertată a celor două județe ceea ce se va concretiza prin crearea de noi locuri de muncă și creșterea nivelului de trai al populației".

Clusterul este o grupare de producători, utilizatori și/sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din UE, în vederea creșterii competitivității operatorilor economici. 

Obiectivele generale ale clusterului, prevăzute în statut, urmăresc printre altele: Dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre agenţii economici, mediul de cercetare şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul Bioeconomie; Sprijinirea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici şi mijlocii ce activează în domeniul Bioeconomie, inclusiv prin crearea şi modernizarea unor facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor; Iniţierea şi susţinerea de proiecte de investiţii co-finanţate din fonduri nerambursabile, având drept grup ţintă producătorii din zona Suceava - Botoşani ce activează în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului; Atragerea de surse pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare şi înlesnirea accesului la diferite surse de finanţare; Promovarea integrată şi marketingul produselor din sectorul alimentar, pe plan local, naţional şi internaţional; Susţinerea formelor asociative dintre producătorii de materie primă, procesatori, ambalatori şi comercianţi, în scopul utilizării eficiente a resurselor existente şi a creşterii numărului de furnizori şi clienţi ai membrilor clusterului; Atragerea de specialişti în domeniul bioeconomiei prin promovarea activă a oportunităţilor existente în regiune şi prin acordarea de facilităţi, inclusiv de cazare temporară a acestora; Cooperarea cu reţele similare din ţară şi din străinătate, în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin statut; Asigurarea protecţiei mediului şi a siguranţei alimentare a populaţiei în aria de activitate a clusterului; Acordarea de asistenţă, prin specialişti, consultanţi şi experţi care fac parte din cluster, membrilor interesaţi să pregătească şi să promoveze proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, în vederea retehnologizării şi modernizării infrastructurii de producţie, cercetare şi, în special, inovare; Organizarea de evenimente locale, regionale, naţionale şi internaţionale de promovare a actorilor relevanţi si a rezultatelor activităţii acestora precum şi a clusterului. 

Misiunea asumată de Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani o reprezintă dezvoltarea economică a arealului Suceava-Botoşani. prin valorificarea potenţialului existent la nivelul celor două judeţe şi crearea de noi locuri de muncă. Clusterul va funcţiona ca asociaţie.

Consiliul Local Botoșani va avea un reprezentant în această asociație nou constituită.

Din acest Cluster mai face parte Consiliul Județean Suceava, Primăria Suceava, Camerele de Comerț Industrie și Agricultură din cele două județe, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, și mai mulți agenți economici din Botoșani și Suceava. Pentru început sunt doar 19 membri fondatori, dar numărul acestora se poate mări pe parcurs.

Vezi AICI cine face parte din Clusterul Regional Inovatic de Bioecnomie Suceava-Botoșani!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
831

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
261

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
227

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...