Munca pe caniculă: angajatorii botoşăneni trebuie să asigure condiţii speciale!

Ultimele zile din iunie şi primele din iulie aruncă judeţul Botoşani într-un veritabil "cuptor", date fiind temperaturile prognozate pentru această săptămână. Ca atare, lucrul în aer liber sau în spaţii închise şi fără sisteme de aerisire devine o problemă ce ar putea avea consecinţe.

Munca pe caniculă: angajatorii botoşăneni trebuie să asigure condiţii speciale!

Vremea a devenit mai caldă decât normalul perioadei, termometrele urmând să indice în aceste zile valori ce vor depăşi 30- 34ºC. Ca atare, în acele zile inspectorii de muncă vor intensifica controalele la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, se va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Inspectorul şef adjunct Dan Moldovanu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă susţine că prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc 37°C sau corelate cu condiţii de umiditate mare, astfel încât indicele de comfort termic să depăşească 80 %, minim două zile consecutive.

"Angajatorii sunt obligaţi să ia câteva măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsuri de reducere a programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru", explică Dan Moldovanu.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
-asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
-asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
-trecerea, după posibilităţi, în alte locului de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă vor efectua controale privind respectarea prevederilor legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...