MOTIVELE ARESTARII LUI BECALI

MOTIVELE ARESTARII LUI BECALI
Organele judiciare sunt singurele abilitate sa efectueze cercetari pentru aflarea adevarului, iar neacceptarea acestui principiu ar insemna pentru toti cetatenii ca au posibilitatea de a-si face singuri dreptate, prin sanctionarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite, spune Judecatoria sectorului 1.

Apropiati si sustinatori ai lui Gigi Becali au actionat la indemnul si sub comanda acestuia intr-o maniera care sfideaza regulie de drept, inculpatul fiind o persoana publica, recunoscuta in unele medii ca un formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alti cetateni - cum ar fi apropierea sa de Biserica, aspect pus in evidenta in multe ocazii in sens pozitiv -, se arata in motivarea deciziei Judecatoriei sectorului 1 (Js1), prin care Gigi Becali si alte patru persoane au fost arestate.

Astfel, spune instanta, Becali "poate mai mult ca ceilalti inculpati era dator sa se manifeste intr-o conduita care sa nu contravina regulilor de convietuire sociala".

Instanta apreciaza ca nu este de conceput intr-o societatea democratica cu reguli de conduita si convietuire clara, chiar daca s-ar proba in mod cert ca victimele - Tinel Nicolae, Constantin Stan si Stefan Margean - sunt autorii furtului autoturismului lui Gigi Becali, sa se recurga la "proceduri judiciare paralele" care nu au nicio legatura cu ordinea si statul de drept, ci intra in sfera ilicitului penal. Instanta - care si-a motivat sambata decizia de arestare de vineri a lui Becali - consemneaza faptul ca cele trei victime sunt apropiati ai lui Alexandru Ilie, cunoscut in lumea interlopa drept Sandu Geamanu.

Acest dosar, s-a constituit dupa ce, in 27 ianuarie, ora 00.35, un sofer de taxi a anuntat serviciul de urgenta 112 in legatura cu faptul ca in zona strazilor Titulescu si Dr. Felix, din sectorul 1 al Capitalei, are loc o urmarire de masini, "s-a tras cu pistoalele, o persoana a inceput sa fuga, iar o alta a fost bagata in portbagaj". Martorul relateaza ca in continuare s-au tras 5-6 focuri de arma, iar o masina s-a lovit de un stalp. Persoanele care au tras cu armele au fugit cu o masina neagra, taximetristul precizand ca cele doua autoturisme se urmareau de mai mult timp, "dinspre Stefan cel Mare".

"Si aia cu BMW X5 - s-a dat jos, a tras..., l-a batut, a tras in el cu pistolul, l-a luat si l-a bagat in bortbagaj pe unul. Unul a reusit sa fuga", spune martorul. Cei care s-au dat jos din BMW X5 erau "doi indivizi inalti, solizi, sportivi, tunsi scut", a relat ulterior in fata anchetatorilor taximetristul. Un alt martor la agresiune spune ca, dupa ce a auzit o bubuitura, a iesit in curtea firmei si a vazut cum doi indivizi in bateau pe un altul, langa o scara de bloc, apoi l-au bagat in portbagajul unui autoturism, plecand in tromba.

Martorul spune ca s-au auzit focuri de arma. Mai mult, acest martor le-a cerut agresorilor sa nu il mai loveasca pe barbat ca-l va omori. Barbatul, aruncat in portbagaj, nu mai putea opune rezistenta, fiind tarata pana la masina. La scurt timp, politistii alertati de agresiune au gasit mai multe pete de sange si cateva tuburi de cartus. Un alt treilea martor, locatar in zona, a relatat anchetatorilor ca a auzit un zgomot puternic, ca de accident de masina, iar cand a iesit pe balcon a vazut o masina plecand in tromba, dar si petele de sange.

Pe de alta parte, un barbat care-si plimba cainii a spus anchetatorilor ca a vazut un Mercede argintiu lovit de un stalp, iar apoi a auzit impuscaturi, care veneau dispre un BMW X5 de culoare neagra. Martorul apoi a vazut doi indivizi care il tineau de brate pe un al treilea, care a fost bagat in portbagaj, fara sa riposteze. Un paznic, martor si el la bataie, i-a descris pe agresori ca fiind niste persoane inalte, solide, tunse scurt. Politistii au cercetat autoturismul Mercedes, care avea numarul de inmatriculare B-21-PSF, constatand deschiderea air-bag-urilor la sofer, cheile in contact, gasind mai multe obiecte printre care si o bata de baseball.

La 6-7 metri de autoturism au fost gasite patru cartuse de calibrul 10X22 T si au prelevat probe de culoare brun roscat (sange). Masina a fost dusa in parcarea Sectiei a 4 Politie. La dosar au fost atasate inregistrarile sistemului de supraveghere video ale Primariei sectorului 1 continand imagini video din 27 ianuarie, intre orele 00.25-1.00, la intersectia strazilor Nicolae Titulescu cu Dr. Felix, precum si cele ale Primariei Capitalei cu imagini de la intersectia Calea Dorobanti-Bulevardul Iancu de Hunedoara, intre 00.25-00.33. Inregistrarile au fost expertizate, pentru "elevarea de detalii cu privire la evenimentele surprinse".

Expertii arata in raportul lor ca a avut loc un prim eveniment rutier la intersectia Calea Dorobanti cu B-dul Iancu de Hunedoara, respectiv o coliziune intre un Mercedes si un autoturism de teren, in care au fost implicate patru persoane "ca autori" si doua victime.

La al doilea eveniment rutier, petrecut un minut mai tarziu, se arata ca au participat trei atacatori si doua victime. Expertii spun ca este un autoturism de culoare deschisa, probabil Mercedes, iar pentru masina de teremn nu spun ce marca e. Din inregistrari reiese faptul ca victimele au fost urmarite si supuse la violente fizice de catre doua grupuri de agesori formate din patru, respectiv trei persoane, aflate in doua masini de teren diferite.

Ulterior accestor accidente, in 23 februarie, un martor cu identitate protejata declara anchetatorilor ca in autoturismul Mercedes Benz in noaptea de 26 spre 27 ianuarie, se aflau Tinel Niculae, Stefan Margean, Constantin David Stan si Adrian Stanila, care urmau sa se intalneasca in zona Stefan cel Mare cu niste persoane. In aceasta zona, Mercedesul a fost lovit din lateral stanga de un Jeep Toyota Land Cruiser de culoare neagra. In urma impactului, masina s-a oprit, iar din masina au fugit Stan si cu Margean, care au inceput sa fie urmariti de niste barbati care au coborat din Jeepul Toyota, dar si dintr-un BMW X5.

Stan si Margean au fost prinsi, batuti si pusi in masini, apoi dusi in Pipera. In Jeepul Toyota se aflau patru persoane, printre care si Catalin Zmarandescu, cunoscut apropiat al lui Gigi Becali. In fata procurorului, Catalin Zmarandescu a relatat faptul ca in noaptea de 26 spre 27 ianuarie, Gigi Becali l-a sunat si i-a spus ca i-a fost furat Mercedesul, cerandu-i sa se insoteasca cu niste persoane, care urmau sa se intalneasca cu cei care sustrasesera autoturismul. Zmarandescu a plecat cu Jeepul Toyota, in care se afla si Nicolae Dumitrascu.

Martorul sub acoperire, cu identitatea protejata, Marian Popescu, sustine ca dupa ce a fost lovit Mercedesul, din care au fugit Stan si Margean, autoturismul si-a continuat cursa, sofer fiind Adrian Stanila. Singurul pasager ramas a fost Tinel Nicolae. Mercedesul a fost urmarit de BMW X5 pana la intersectia Titulescu cu Dr. Felix, unde Mercedesul a intrat intr-un stalp din cauza vitezei. Adrian Stanila a reusit sa fuga, insa Tinel Nicolae a fost impuscat in piciorul drept cu o bila de cauciuc, apoi bagat in portbagajul BMW-ului.

Tinel Nicolae spune ca cel care l-a lovit este Stefan Dediu, tot acesta fiind si cel care l-a impuscat si l-a obligat sa urce in portbagaj. Astfel, victimele Tinel Niculae, Constantin Stan si Stefan Margean au fost duse la barul din Pipera, unde se afla Gigi Becali, asa afland ca au fost sechestrate la comanda acestuia. Zmarandescu i-a taiat cu un cutit pantalonii lui Tinel Nicolae in zona unde fusese impuscat si a vrut sa-i scoata glontul, insa victima a spus ca o va face singur la baie, unde a fost asistat de Dumitru Beciu, zis Mitica Machedonul.

Toti cei trei sechestrati au declarat anchetatorilor ca Gigi Becali i-a intrebat insistent unde se afla masina care i-a fost furata, apoi cerandu-le sa dea declaratii prin care sa recunoasca furtul autoturismului, pentru a nu merge la politie sa reclame faptul ca au fost rapiti. Victimele au sustinut ca Becali era ascultat de toti, doar el vorbea, sugerand supunerea garzilor fata de finantatorul echipei Steaua.

 "Precizez ca pentru a ma asigura ca nu se apuca cei trei sa reclame ceva impotriva mea, i-am pus sa dea cate o declaratie in care au recunoscut ca sunt autorii furtului masinii", a sustinut Becali in fata judecatorului, care consemneaza declaratia in motivarea deciziei sale. Dupa ce au dat declaratiile, cei trei sechestrati au fost eliberati si dusi cu un taxi in zona Aviatorilor.

In timp ce erau in bar, iubita lui Stefan Margean l-a sunat de mai multe ori, in final Becali a raspuns si i-a spus ca acesta ii furase masina. Stefan Margean a declarat anchetatorilor ca a fost agresat de Catalin Zmarandescu si Nicolae Dumitrascu, in drumul spre bar. El a mai spus ca a fost urmarit de doua persoane inarmate, fapt confirmat si de Constantin Stan, care il indica printre urmaritori pe Stefan Dediu.

Instanta arata in motivarea deciziei sale de arestare a lui Becali si a celorlalte patru persoane ca cei trei care au fost sechestrati nu au reclamat Politiei rapirea lor pana la data de 20 februarie, deoarece "le-a fost solicitat astfel de catre Alexandru Ilie", asa cum rezulta din referirile facute de acesta in convorbirile cu fratele sau, Petre Ilie.

De altfel, instanta spune ca ar exista unele indicii ca Petre Ilie ar fi intentionat sa solicite "anumite avantaje materiale" de la Gigi Becali, in schimbul tacerii celor trrei, insa nu exista date concludente in acest sens. In cadrul unei convorbiri din seara de 27 ianuarie dintre Alexandru Ilie, zis Sandu Geamanu, si fratele sau, Petre Ilie (incarcerat in Belgia) acestia fac referire la "niste copii", care au vazut o masina cu motorul pornit si au sustras-o, autoturismul fiind a lui Gigi Becali.

Acesta i-a trimis pe Nicolae Dumitrascu si pe Catalin Zmarandescu sa o caute. Cei doi frati Ilie vorbesc despre suma de 10.000 de euro drept rasplata pentru interventia celor doi trimisi ai lui Becali. Tot intr-o convorbire, Sandu Geamanu ii relateaza lui Petrei Ilie o discutie cu Tinel Nicolae care i-ar fi spus: "Daca as sti ca ma duc la pusarie, as face si eu cativa ani, bataia si umilinta pe care am luat-o de la Becali in curte, mi-am lasat sangele acolo... La expertiza se poate costatat ca-i sangele meu, ca am fost privat de libertate. Am si eu demnitatea mea de barbat, nu pot sa ma transform din barbat in femeie".

Ilie Petre este cel care ii spune lui Sandu Geamanu sa-si sfatuiasca pe baieti sa mearga la IML sa-si scoata certificate medicale, cat ranile sunt deschise, insa sa nu spuna medicului cine i-a lovit sau sechestrat. Acelasi Petre Ilie ii transmite lui Alexandru Ilie ca baietii sa nu spuna nici la «garda» nimic. Imagini descarcate din memoria telefonului lui Alexandru Ilie confirma ranile suferite de cei trei care au fost sechestrati la comanda lui Gigi Becali, victimele fiind fotografiate imediat dupa ce au fost eliberate. In legatura cu inregistrarea privind reunirea din barul Pipera - depusa la instanta, de catre aparatori lui Gigi Becali, in seara in care s-a cerut arestarea acestuia -, instanta arata ca este una de 18 secunde, datata 25 ianuarie si nu 26 spre 27 ianuarie, cand a avut loc agresiunea.

"Chiar daca acceptam faptul ca ar fi gresita aceasta data si imaginile prezinta momentul prezentei partilor vatamate in barul din Pipera numarul 55 (sediul PNG), pe de-o parte momentul este prea scurt pentru a aprecia ca acolo nu a avut loc decat o intalnire amicala, fiind greu de presupus ca asa s-ar fi desfasurat evenimentele fata de modalitatea in care partile vatamate au ajuns la acea locatie (...); pe de alta parte, se observa la un moment dat cum partea vatamata Tinel Nicolae intoarce privirea la persoana care filmeaza, probabil cu un telefon mobil.

Este o privire speriata, insotita de o usoara grimasa, iar daca privim spre piciorul acesteia observam ca are pantalonul taiat, de undeva de deasupra genunchiului cazand un servetel sau un tampon - nu se distinge bine - probabil aplicat pe rana suferita ca urmare a impuscaturii", consemneaza instanta. "In urma analizarii si coroborarii tuturor acestor probe administrate, instanta retinte ca situatia de fapt se presupune a fi urmatoarea: partile vatamate Stan Constantin David, Margean Stefan si Nicolae Tinel sunt probabil persoanele care au sustras autoturismul marca Mercedes apartinand inculpatului Gigi Becali, in data de 25 ianuarie 2009", consemneaza instanta. Cele trei parti vatamate sunt apropiate lui Alexandru Ilie, persoana care "exercita o anumita autoritate asupra acestora", mai arata instanta.

Totodata, judecatorul consemneaza faptul ca in loc sa instiinteze organele de politie cu privire la sustragerea autoturismului, Gigi Becali a apelat la Nicusor Dumitrascu pentru ca acesta sa faca propriile investigatii pentru a afla cine sunt autorii. In urma telefonarii unor persoane, Nicusor Dumitrascu afla de la Daniel Irimia, zis Dan Piticu, care ar fi hotii, indicandu-i pe cei trei, dar si pe Adrian Stanila (soferul Mercedesului, cel care a reusit sa fuga in noaptea agresiunii-n.r.). Astfel, in seara de 26 ianuarie, Becali isi trimite garzile cu doua autoturisme - Jeepul Toyota si un BMW X5 - sa se intalneasca cu Daniel Irimia, care urma sa-i conduca la faptasi.

Astfel, a urmat retinerea celor trei presupusi hoti, agresarea lor, ducerea la barul din Pipera unde au fost obligati sa dea acele declaratii prin care recunosc ca ar fi furat masina lui Becali. "Declaratiile olografe este un aspect care se poate circumscrie notiunii de orice alt avantaj, la care face referire articolul 189, alineatele 1 si 2 Cod penal", consemneaza instanta .

Totodata, instanta subliniaza faptul ca inculpatii - aporpiati sau subordonati ai lui Gigi Becali - au actionat la indemnul si sub comanda finantatorului echipei Steaua, intr-o maniera care sfideaza regulile de drept: urmariri cu masinile noaptea in oras, uzul de arma in loc public, existand posibilitatea ranirii si altor persoane, pentru gasirea si pedepsirea autorilor furtului autoturismului. Instanta nu le poate acorda circustante in sensul ca s-ar fi substiuit organelor de politie, deoarece realitatea vremii in care traim presupune ca un principiu fundamental faptul ca organele judiciare sunt singurele abilitate sa efectueze cercetari pentru aflarea adevarului, gasirea pesoanelor vinovate si tragerea la raspundere penala a acestora. Instanta mai justifica caracterul exceptional al arestarii prin aceea ca, cu toate criticile ce sunt aduse uneori organelor judiciare, justificat sau nu, in situatia retinerii unei infractiuni de violenta de o asemenea gravitate, reactia autoritatilor judiciare trebuie sa fie prompta, ferma, exigenta, pentru a da un semnal societatii civile, in sensul ca astfel de manifestari nu pot fi lasate nesanctionate.

Astfel, instanta considera ca prin sfera de pericol social concret pentru ordinea publica se poate intelege si necesitatea fata de imprejurarile grave in care faptele au avut loc si ca se impune scoaterea inculpatilor din mediul in care acestia traiesc si muncesc si plasarea lor intr-un regim de privare de libertate, pentru a nu fi impiedicata buna desfasurare a procesului penal.

Js1 mai spune ca mediatizarea excesiva a cazului nu face decat sa intareasca cele aratate, cu amendamentul ca judecata se desfasoara in sala de judecata, in baza probelor administrate in mod legal si nu pe baza unor luari de pozitii, pro sau contra, in favoarea sau in defavoarea unora dintre parti, deoarece se creaza o presiune la adresa organelor judiciare, care trebuie sa-si indeplineasca obligatiile cu profesionalism si impartialitate.

Omul de afaceri Gigi Becali a fost arestat, vineri dimineata, pentru 29 de zile, de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Capitala, care au admis cererea procurorilor in acest sens. Alaturi de Becali au mai fost arestati Catalin Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu si Dumitru Beciu.

Instanta a dispus ca toti cei cinci sa stea in arest 29 de zile. In cazul lui Marius Petrinel Geavela, instanta a decis sa nu ia masura arestarii preventive, interzicandu-i insa acestuia sa paraseasca tara. Avocatii celor arestati au declarat pe loc recurs, care se va judeca la Tribunalul Capitalei.

Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
22

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
64

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
22

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...