Minorii sub 14 ani nu mai au nicio scapare daca savarsesc o infractiune!

Minorii sub 14 ani nu mai au nicio scapare daca savarsesc o infractiune!
Lipsa unui centru adresat copiilor care nu raspund in fata legii, desi comit o ilegalitate, la nivelul judetului Botosani, era pana acum o reala problema.

De aceea, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani a luat initiativa crearii unui complex de servicii destinat acelor copii care au savarsit o fapta penala si nu raspund in fata legii.

Reprezentantii DGASPC au in vedere ca acel centru sa fie de tip rezidential specializat si sa aiba un serviciu de zi, pentru protectia acelor copii, in vederea prevenirii si combaterii actiunilor sau comportamentelor deviate ale copiilor.

"Privim gresit acei copii care comit fapte penale, de fapt, ei sunt victimele societatii in care traiesc. Trebuie sa precizam faptul ca un copil ajunge in ultima instanta tot in acest centru rezidential", a precizat Mirela Ciobanu, specialist in cazurile de copii delincventi din cadrul directiei.

Pentru a se concretiza acest proiect a fost nevoie de parteneriatul Consiliului Judetean, Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratul Scolar Judetean, Autoritatea de Sanatate Publica, Tribunalul Botosani, Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, Directia de Munca si Incluziune Sociala, Agentia Judeteana de Ocupare si Formare in Munca.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de zece luni si are un buget total de peste 900.000 lei, din care 94.500 lei reprezinta contributia DGASPC. Potrivit datelor furnizate de initiatorii acestui proiect, in anul 2006 erau inregistrate la directie 48 de sesizari privind copii care au efectuat fapte penale, numarul acestora a ajuns in 2007 la 279 de sesizari, iar in 2008 la 334.

"Lipsurile materiale acutizate si generalizate, problemele de ordin social si familial, lipsa educatiei scolare, in multe cazuri sunt cauze hotaratoare pentru viitorul unui copil, care, neglijat, ajunge inevitabil un infractor", a spus inspector de specialitate Cristina Poplauschi, sef birou programe, proiecte, strategii.

Prin acest proiect, la DGASPC se vor infiinta si functiona atat servicii de tip rezidential pentru 12 copii care au savarsit fapte penale, dar nu raspund penal, cat si servicii de zi destinate aceleiasi categorii de beneficiari, cu o capacitate de 20 de locuri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
69

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...