Ministrul Sanatatii: Stiam ca medicamentele dispar de pe piata, dar ce am gasit este mai rau decat ma asteptam

Ministrul Sanatatii: Stiam ca medicamentele dispar de pe piata, dar ce am gasit este mai rau decat ma asteptam
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune ca stia ca sunt medicamente care dispar de pe piata, dar ceea ce a gasit la minister este mai rau decat se astepta.

El spune ca medicamentele inovative ajung foarte tarziu in Romania, iar cele ieftine dispar, in locul lor fiind cumparate, pe nevoi speciale, aceleasi produse, dar la preturi de cateva ori mai mari.

"Fapul ca medicamentele dispar, stiam inainte sa ajung aici, dar ceea ce am gasit este mai rau decat ma asteptam. (...) Pe de o parte, avem o metodologie de preturi care pleaca de la niste principii care par foarte in regula. Avem taxa claw back care ne asigura ca nu cheltuim peste o anumita suma.

Avem cel mai mic pret din Europa dintr-un grup de 12 tari. Avem alte criterii, printre care o limita superioara pentru pretul medicamentelor generice, comparativ cu cel al medicamentelor inovative", explica ministrul Sanatatii, spunand ca, desi "suna bine", vazute in detaliu lucrurile trebuie reglementate.

El explica si de ce dispar medicamentele ieftine de pe piata - cifra mica de afaceri pentru distribuitori.

"Pur si simplu, pentru unii distribuitori, in cazul unor medicamente, nu mai are sens sa distribuie acele medicamente in Romania. Va dau un exemplu simplu - calculasem la un moment dat consumul de Vinblastine (un citostatic ieftin). Eu, cand locuiam la Viena, mergeam peste granita, in Ungaria, pentru ca acolo era de cinci ori mai ieftin. Cumparam cu opt euro si il trimiteam in Romania.Presupun ca intregul consum de Vinblastine, daca o fiola de 5 ml era atunci opt euro, nu depaseste 100.000 de euro. Erau calculele pe care le faceam atunci, fara sa am datele din sistem. Dar daca intreaga cifra de afaceri cu un medicament este atat de mica si daca noi impunem pretul si nu avem niciun fel de flexibilitate pentru aceste medicamente foarte ieftine, atunci riscul este ca aceste medicamente sa parasesca tara", a explicat Voiculescu.

Citeşte mai multe pe Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
66

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
201

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
335

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...