Ministerul Finantelor majoreaza impozitele si taxele locale cu 24,3 la suta!

Ministerul Finantelor majoreaza impozitele si taxele locale cu 24,3 la suta!
In 2009 vom plati impozite mai mari pe masini, cladiri si terenuri. Ministerul Finantelor Publice anuntat miercuri ca, anul acesta, taxele si impozitele locale se vor majora cu 24,3%.

"Ajustarea in sens crescator a valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani", se arata in comunicatul emis de MFP.

"Procentul de crestere corespunzator este de 24,3 %, fapt mentionat in Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si Proiectia acesteia in perioada 2010-2012: dinamica veniturilor proprii este influentata de cresterea in medie cu 24,3% fata de anul 2008, a valorilor impozabile pentru cladiri si terenuri, potrivit aceluiasi comunicat.

MFP a mai precizat ca actualizarea bazelor impozabile si aplicarea cresterii taxelor locale la terenuri, cladiri si mijloace de transport este prevazuta prin art. 292, din Codul Fiscal.

Potrivit prevederilor art. 292 din Codul Fiscal, care se refera la indexarea impozitelor si taxelor locale, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare".

Sumele indexate se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor si se aproba prin hotarare a Guvernului, emisa pana la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecarui an.

De asemenea, in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2011, nivelul taxei asupra mijloacelor de transport se majoreaza prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana, la Capitolul 9 - Politica in domeniul transporturilor, in luna aprilie a fiecarui an cuprins in perioada, la propunerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si cu avizul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei si Internelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
16

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
4

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
158

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...