Mica Unire, la Botoșani: Sute de botoșăneni prinși în horă și aplauze pentru Detașamentul de Onoare - FOTO, VIDEO

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită, marți, la Botoșani printr-o manifestare care a scos din case, spre deosebire de anii trecuți, sute de botoșăneni. Ceremonialul militar și religios a avut loc pe Bulevardul M. Eminescu, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Mica Unire, la Botoșani: Sute de botoșăneni prinși în horă și aplauze pentru Detașamentul de Onoare - FOTO, VIDEO

Oficialitățile locale, alături de directori de instituții publice, politicieni, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Armatei s-au adunat în fața Palatului Administrativ, de unde au plecat către locul de desfășurare al festivităților, unde au fost întâmpinați de sute de cetățeni și de Detașamentul de Onoare, format din militari, jandarmi și angajați ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

Printre cei prezenți la manifestările prilejuite de Mica Unire s-a numărat și David, un băiețel de nici doi anișori. A venit îmbrăcat în costum popular, ținând în mână tricolorul.După ce prefectul județului, Dan Nechifor, a salutat Detașamentul de Onoare, și s-a intonat Imnul de stat al României, un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, a oficiat slujba de Tedeum. Oficialitățile au depus mai apoi coroane și jerbe de flori la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 

După aceste momente, cei prezenți au dansat Hora Unirii, pe Bulevardul M. Eminescu. Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare, în aplauzele celor prezenți, fiind pentru prima oară când se organizează un astfel de ceremonial, la Botoșani, de Ziua Principatelor Române. 

"Este o zi foarte importantă pentru mine și ar trebui să fie la fel și pentru toți românii. S-a produs o schimbare extraordinară prin Unire, pentru că unde's doi puterea crește. Mă bucur că anul acesta manifestările sunt mai deosebite și am ieșit și noi din case să participăm, alături de cei pe care i-am ales, la această sărbătoare", a spus un botoșănean prezent la manifestările de pe Bulevardul M. Eminescu. 

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Județul Botoșani va avea un Centru Județean de Excelență cu personalitate juridică, condus de un director

astăzi, 14:05
317

Decizia înființării unui Centru Județean de Excelență cu personalitatea juridică, în municipiul Botoșani, a fost luată în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoraru...

Solicitarea angajaților de la Nova Apaserv: Salarii majorate cu 300 de lei și tichete de masă de 15 lei. Ce spune conducerea!

astăzi, 13:51
326

Sindicaliștii cer o creștere a lefurilor cu 300 de lei pentru fiecare angajat în parte și tichete de masă în cuantum de 15 lei. În caz contrar, salariații sunt deciși să intre...

Postul de director al unei instituții din Botoșani, scos la concurs

astăzi, 13:01
793

Rămas de câteva luni vacant, postul de director al unei instituții botoșănene a fost scos la concurs de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.Este vorba despre postul de directo...