Memoria zilei: Botoşăneanul care a scris versurile celebrului cântec "Zaraza" şi cele mai reuşite texte pentru Constantin Tănase! VIDEO

Memoria zilei: Botoşăneanul care a scris versurile celebrului cântec "Zaraza" şi cele mai reuşite texte pentru Constantin Tănase! VIDEO
A semnat versurile celebrului cântec "Zaraza" şi i-a scris lui Constantin Tănase cele mai bune texte umoristice! Prea puţin cunoscut printre botoşăneni, numele său era printre cele mai populare în vremea lui Constantin Tănase. 

Ion Pribeagu s-a născut pe 27 octombrie 1887, în Sulița, județul Botoșani, într-o familie de evrei săraci, şi s-a stins din viaţă în 1971, în Tel Aviv, Israel. Numele său este pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici. 

A scris poezie, proză, cronici. În perioada 1939 - 1944 a scris textele umoristice pentru spectacolele lui Constantin Tănase, la Teatrul Cărăbuş. Este autorul versurilor românești ale cunoscutei melodii "Zaraza" (O melodie din perioada "micului Paris", cântată de Cristian Vasile, compozitor Benjamin Tagle Lara)

În vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a emigrat în Israel, unde a continuat să scrie poezie umoristică în limba română în Cronica rimată a cotidianului Viața Noastră, din Tel Aviv, și a fost autorul a câtorva spectacole de revistă.

Oamenii vremii îşi amintesc despre figura cu totul aparte a lui Ion Pribeagul, care de tânăr se stabilise în Bucureşti. Era un om mărunţel, îngrijit, cu ochelari rotunzi, cu rame groase şi foarte mari. 

A scris un fel de curriculum vitae: Numele: Ion Pribeagu / Ocupatia: scriitor, / Peste un metru inaltime / De la cap pan-la picior. / Data nasterii: octombrie / Locul nasterii: in pat / Semnele particulare:/ Maruntel si inspirat. / Ochi destepti ascunsi sub lupe, / Nas copoi si barba rade, / Dupa stil si comportare / Par a fi om cumsecade.

Pribeagu s-a decis să-şi urmeze fiul care plecase in Israel dar, cum de câteva ori i se respinsese cererea de emigrare, s-a decis să-i scrie chiar lui Gheorghiu-Dej: 

Am depus actele toate / Si bilet de sanatate, / Si fotografii recente, cazierul cu amprente, / Plus biletul de vaccin / Ca n-am fost supus strain, / Note bune la purtare, / Ordinul de concentrare, / Act de nastere-al lui tata, / De la fisc pe cinci ani plata. / Anexez aici chitanta / Ca-s la zi cu Manutanta, / Am dovada de la “Sacra/ C-am trait bine cu soacra, / Ca n-am bloc, ca n-am mosie, / Ca n-am stat la puscarie, Ca n-am fost nici beat, nici mort. / Am si act de cununie / Si-mi mai trebuie-o hartie, /Doar atata: Pasaport. 

În Israel a publicat în presa de limbă română.

OPERA: Vârfuri de spadă (Bucureşti: Depozitul General, Librăria A.A. Stănculescu, 1915; ed. a 2-a, Bucureşti: Atelierele Facla, 1916), Picante (poezii umoristice semnate Ion Palavră; Bucureşti: Depozitul General, Librăria Alcalay, [1916]), Bucureşti noaptea (Bucureşti: Cartea de Aur, 1922), Strofe ştrengare (Bucureşti: Cartea de Aur, 1930), Miere şi venin (Bucureşti: Tipografia Mihai Eminescu, s.a.), Puncte de foc (Israel, 1963), Treanca-fleanca, mere acre (Tel Aviv: Editura Teşu, 1972), Poezii impertinente (Israel, 1973), Impertinenţe (Israel, 1975),  Versuri (Chişinău: Cartier, 2000), Mic şi-al dracului: antologia unui rege al umorului, [cărţile 1-2] (Bucureşti: Editura Teşu, 2005-2007; din 2007 în repertoriul actriţei Maia Morgenstein de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti), Comediile lui Pribeagu (Bucureşti: Editura Teşu, 2007), Comediile lui Ion Pribeagu, cartea a 2-a (Bucureşti: Editura Teşu, 2007), Foaie verde caltaboşi, măi suntem nişte scârboşi… (ed. jubiliară; Bucureşti: Editura Teşu, 2012).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
8

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
122

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
61

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...