Meditatiile - un rau necesar?

Meditatiile - un rau necesar?
Daca, in trecut, cei care faceau pregatire suplimentara erau considerati un fel de "tocilari", mai nou, sa faci meditatie a devenit o obisnuinta printre tinerii de gimnaziu si liceu. Desi ne vine greu de crezut, majoritatea elevilor se duc "de drag" la meditatie, doar pentru ca asa e moda, in timp ce majoritatea parintilor abia asteapta sa scape de grija temelor, lasand asta in grija profesorilor care le pregatesc copiii. La o prima vedere, toata lumea pare multumita. Ce se ascunde, insa, in spatele acestei "industrii" a meditatiilor? Tocmai asta va propun sa dezbatem astazi impreuna.

Fara doar si poate, a face meditatie este, de ani buni, o moda printre elevii de invatamant gimnazial si liceal, de cele mai multe ori, pregatirea suplimentara fiind dorita chiar de tineri: "Toata clasa face meditatie, vreau si eu". Ba mai mult, a devenit chiar si-un soi de mandrie, o dovada a efortului depus, a stradaniei: "Unde te duci, la meditatie? Vai, ce copil silitor". Desigur, sa nu uitam si de parintii care se lauda cu timpul petrecut de odrasle la meditatii de tot felul (cele mai cautate sunt limbile straine, desigur) sau de profesori, care sunt, poate, cei mai avantajati de aceasta situatie.

Printre toti acestia, multumiti intr-un fel sau altul, se gasesc, insa, si persoane care considera meditatiile o pierdere de timp si bani. De ce? Pentru ca, in mod normal, ceea ce se preda in clasele I-XII este de nivel mediocru, astfel ca orice elev este capabil sa invete singur, fara sa apeleze la un profesor. In plus, oare nu tocmai asta e menirea scolii, sa-ti puna mintea la contributie, sa te "invete sa inveti singur" si sa te stimuleze?

Asa cum se intampla mai mereu, parerile sunt impartite. Totusi, concluzia cu care toata lumea e de acord este ca sistemul de invatamant este "vinovatul". El este cel care nu creeaza un cadru propice dezvoltarii intelectuale a tinerilor. El este cel care nu ofera un loc de munca bine platit profesorilor. Si tot el este cel care ofera din ce in ce mai putine posibilitati de specializare a elevilor.

Tocmai de aceea am adunat, mai jos, cele mai importante argumente pro si contra vehiculate in discutiile privind meditatiile. Poate, in felul acesta, vom avea o imagine mai ampla asupra subiectului si vom decide, impreuna, cine-i "vinovatul". Sau vinovatii.

Argumente PRO meditatii

-Profesorii de la clasa nu sunt suficient de bine pregatiti si nu ofera elevilor informatii corecte si complete. Mai rau, exista si profesori care nu isi fac datoria doar pentru ca s-au plictisit (predau de prea multi ani) sau pentru ca salariile sunt prea mici. In aceste cazuri, pentru a putea intelege materia, multi elevi sunt nevoiti sa apeleze la pregatire suplimentara, mai ales daca se apropie un examen (capacitate, bacalaureat).
-Oricat de bun ar fi un profesor si oricat de bine ar explica la clasa, mereu vor exista elevi care nu sunt pasionati sau nu au inclinatie pentru materia respectiva. Prin urmare, o meditatie care l-ar putea ajuta sa inteleaga este oricand preferabila unei medii mici sau unui examen picat.
-In acelasi timp, se poate foarte bine ca un elev sa faca meditatie din placere. Sa aiba o pasiune pentru istorie atat de puternica incat sa invete suplimentar doar pentru a afla mai multe sau pentru a se specializa in domeniu. Este un lucru stiut ca, actualmente, invatamantul romanesc pregateste doar la nivel mediocru, astfel ca cei care vor sa se specializeze trebuie sa depuna putin efort.
-Programa scolara nu este adaptata pentru examenul de admitere la unele facultati, spre exemplu medicina sau arhitectura. Daca pentru un elev care vrea sa urmeze Academia de Studii Economice, e mai usor de studiat in scoala, intrucat materiile exista in orar, pentru cel care vrea sa dea la Arhitectura lucrurile stau putin diferit. In aceste cazuri, meditatiile sunt mai mult decat recomandate.
-Una dintre cele mai intalnite scuze ale elevilor care fac meditatii este ca profesorul de la clasa ii "obliga" ("nu faci meditatie, nu te trec" sau "nu faci meditatii, iti dau numai note mici"). Am fi uimiti sa aflam ca multe cazuri sunt adevarate, ia profesorii chiar apeleaza la un astfel de santaj. De cele mai multe ori, elevii aleg sa faca pregatire suplimentara cu profesorul respectiv doar pentru o nota mai buna sau pentru a fi siguri ca vor trece clasa. Din pacate, insa, nici meditatia nu le ofera mai multe cunostinte, caci este evident ca profesorul in chestiune nu este interesat de furnizarea de informatii. Sunt, totusi, cazuri in care elevul astfel santajat apeleaza la un alt profesor pentru pregatire suplimentara, reusind sa "invinga sistemul".

Argumente CONTRA meditatii


-Ipotetic vorbind, niciun elev care frecventeaza cursurile nu are avea nevoie de meditatii. Iar asta deoarece profesorii, scoala, sistemul de invatamant, in general, ar trebui sa furnizeze toate acele cunostinte si informatii necesare sustinerii tuturor examenelor. In plus, multi dintre profesorii de meditatie se bazeaza tot pe manual de la scoala, astfel ca un elev ar reusi sa invete singur fara prea mari probleme.
-Meditatiile sunt costisitoare. Unii parintii chiar nu si le permit, astfel ca apar certuri sau frustrari de-ale copiilor: "X face meditatie, eu de ce nu pot sa fac?" sau "Daca nu reusesc sa intru la facultate din cauza asta?"
-Multi dintre cei care se duc la meditatii o fac cu gandul ca acolo li se va explica mai clar, aprofundat si tematic. Din pacate, elevii au surpriza ca profesorul sa lucreze la o sedinta de doua ore cu 5, chiar 6-7 elevi. Ceea ce inseamna ca e destul de greu sa aloce timp pentru a explica fiecaruia. Prin urmare, pregatirea suplimentara la care se asteptau este, de fapt, acelasi lucru ca la clasa, unde profesorul oricum nu avea timp pentru fiecare.
-Meditatiile au devenit, in ultimul timp, un fel de solutie salvatoare. Nu intelegi ceva sau ti se pare ca profesorul nu explica bine? Nu-i nimic, exista mereu posibilitatea unei pregatiri suplimentare. In acest fel, elevii nu mai sunt motivati sa invete, sa caute informatii in plus, sa lucreze singuri mai mult. Nu, e mult mai simplu sa ti se ofere totul de-a gata. In plus, multi dintre profesorii de meditatie nu incearca sa faca elevul sa inteleaga, ci doar ii ofera acestuia informatia de care are nevoie pe termen scurt (spre exemplu, lucreaza doar acele exercitii care se dau la examen). De unde vine si invatatul mecanic.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
66

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
68

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
14

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...