Medicii de familie din județ au răbufnit! "Am ajuns la DISPERARE. Se moare cu zile din cauza birocrației din sistem!"

Medicii de familie din județ au răbufnit! "Am ajuns la DISPERARE. Se moare cu zile din cauza birocrației din sistem!"

   tribuna.ro

"Am ajuns la disperare, pacienții sunt nemulțumiți, noi suntem nervoși, să ne lase să facem medicină!" Medicii de familie din județul Botoșani au ajuns la capătul răbdării! În loc să îi ajute, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), implementat odată cu cardul național de sănătate, mai mult le pune bețe în roate.

În ultima vreme, tot mai mulți medici reclamă modul defectuos de funcționare a acestui sistem, cei care asigură medicina de familie fiind în imposibilitatea de a elibera rețete, fiind zile în care un pacient stă și câte șase ore pentru a putea primi documentul în baza căruia să își ia medicamentele care îl țin în viață.

De vineri, sistemul cardului de sănătate mai mult a fost nefuncțional. Consecința: pacienți purtați pe drumuri și medici de familie cu mâinile legate pentru că nu pot să își facă treaba. Toate aceste probleme au fost aduse în repetate rânduri și în atenția decidenților, respectiv cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar pentru ei problema nu pare să fie una chiar așa de mare.


"Eu în jurământul lui Hipocrate nu am semnat nicăieri că trebuie să aștept să meargă sistemul să îmi dea o rețetă la 5 ore"

“De vineri, programul SIUI nu funcționează. Stau în fața calculatorului și aștept câte trei ore ca să iasă o rețetă. Vin pacienții dimineață echilibrați să își ridice rețeta cronică sau acută, după caz, și pleacă de la noi total dați peste cap, pleacă cu tensiune 19, 20 și trebuie să mai stau după aceea să le scadă tensiunea ca să poată ajunge acasă, să nu cadă pe drum. Am sunat la Casa Națională de nu știu câte ori și ni se spune să le dăm offline, dar eu după aia ce fac? Umblu după carduri pe la oameni ca să îmi validez rețetele? Pe mine cine mă plătește? Cei de la Casa Națională lucrează vreun minut gratis?", a declarat pentru Stiri.Botosani.ro medicul de familie Mirela Moscalu, de la Vorona.

Situația este cu atât mai gravă cu cât în ultima perioadă a crescut numărul prezentărilor la medicii de familie.

“Nu ar fi problema că validez eu rețete, problema este cu omul. În plină epidemie de infecții respiratorii, am câte 15-20 de copii pe zi la consultație, eu ce să fac cu ei, să îi țin până merge SIUI-ul? Nimeni nu ia nicio măsură, toată lumea se ocupă de cu totul altceva. Pacienții ar mai avea câteva zile, dar din cauza birocrației din sistem mor cu zile. Ori ne dă drumul la SIUI ori mă lasă să scriu rețele de mână, eu în jurământul lui Hipocrate nu am semnat nicăieri că trebuie să aștept să meargă sistemul să îmi dea o rețetă la 5 ore. Stau în birouri și nu vine nimeni pe teren să ne întrebe dacă ne descurcăm. Am ajuns la disperare, pacienții sunt nemulțumiți, noi suntem nervoși, să ne lase să facem medicină. Medicină cu calculator în față se poate face la investigații de performanță, dar nu la nivel de medic de familie unde trebuie să mă adaptez pacientului. Să recunoască că au greșit și atunci punem toți umărul și vedem cum putem rezolva", a mai precizat medicul Mirela Moscalu.


Doru Culiceanu: "Medicii nu mai sunt ascultaţi, dar reacția beneficiarilor va avea un cuvânt de spus"

Președintele Colegiului Medicilor Botoșani, medicul Doru Culiceanu, susține că este total îndreptățită nemulțumirea colegilor de breaslă. El spune că rezolvarea problemei este în mâna celor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar semnalele de până acum dovedesc că nu se dorește acest lucru.

“Probleme sunt de la bun început, de când s-a introdus sistemul. Nu este zi în care să nu meargă. Cei de la Casa Națională nu vor să recunoască că sunt probleme, spun că vina aparține tot furnizorilor de servicii medicale, că nu știu să folosească sistemul. Nu este adevărat. Ar trebui să recunoască că sistemul este subdimensionat și că trebuie reevaluat, pentru că așa cum este acum nu rezistă la nivelul întregii țări, când sunt zeci de mii de accesări la aceeași oră. Când s-a făcut sistemul s-a luat în calcul un anumit număr de accesări, dar situația este cu totul alta. Sunt alături de colegii mei și consider că trebuie făcută o reevaluarea și o upgradare a sistemului și să se recunoască că nu funcționează așa cum trebuie. Se ceează o stare de iritare peste tot și în rândul medicilor de familie, și în farmacii, și în spitale. Dacă nu se validează un anumit serviciu, furnizorul nu primește bani. Cred că la nivelul Casei există o frică, o temere să se recunoască că ceea ce s-a realizat este insuficient. Noi am făcut numeroase solicitări, dar fără răspuns. Nu se vrea parcă rezolvarea nici la Minister, nici la nivel de CNAS. Vocea medicilor nu mai este atât de ascultată, dar reacția beneficiarilor va fi cea care va avea un cuvânt de spus", a declarat medicul Doru Culiceanu.

Reporterii Stiri.Botosani.ro i-au contactat pe reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au precizat că vor oferi un punct de vedere cu privire la această situație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
9

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
171

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
301

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...