Medicamentele antivirale dispar din farmacii

Medicamentele antivirale dispar din farmacii
Autoritatile romane au elaborat un scenariu pesimist in cazul unei eventuale pandemii de pesta porcina. Potrivit unui document intern elaborat de autoritatile romane, trei la suta din populatia Romaniei ar putea muri in cazul izbucnirii unei epidemii in tara noastra.

Cea mai sumbra varianta arata ca 30-40 la suta din populatia activa va fi afectata, rata mortalitatii ar putea ajunge chiar la trei la suta, iar statul are stocuri de medicamente necesare doar pentru 40.000 de persoane.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a emis un ordin prin care interzice farmaciilor sa mai vanda Tamiflu, pentru ca rezerva sa fie pastrata si sa poata fi folosita in caz de necesitate.

Despre documentul intern, Ion Bazac spune ca populatia nu trebuie sa se alarmeze, iar acesta a fost elaborat pentru a informa autoritatile de pericolul in cazul izbucnirii unei pandemii gripale.

 

Tratament pentru doi oameni din 100

In schimb, ministrul a spus ca exista capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie antivirala, stocul, actualizat duminica, fiind suficient pentru situatia actuala, in prezent neexistand suspiciuni de imbolnaviri cu noul tip de gripa AH1N1:

"Evident, daca va fi necesar, vom creste aceasta rezerva. Mai mult, Romania are capacitatea de a demara productia de vaccind in trei luni de la izolarea tulpinii. As putea spune, de asemenea, ca Romania este una din cele opt tari europene care au capacitatea de a crea vaccin antigripal, celelalte tari fiind Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria", a spus ministrul Sanatatii.

Bazac a mai spus ca din 2 mai a fost dispusa ca masura suplimentara organizarea serviciului de permanenta, 24 de ore din 24, la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si la Biroul de Evenimente de Sanatate si Alerta Precoce din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

In plus, in perioada urmatoare, va fi initiata o campanie de informare a populatiei, pentru prevenirea imbolnavirilor, precum si in cazul aparitiei simptomelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
3

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
66

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
149

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...