Medic venit de la sute de kilometri pentru a salva pacienții botoșăneni-FOTO

Medic venit de la sute de kilometri pentru a salva pacienții botoșăneni-FOTO

 Medicul Petre-Atilla Kiss  

Pregătirile pentru deschiderea Compartimentului de neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Mavromati sunt pe ultima sută de metri, în proces de formare fiind și echipa de cadre medicale care va lucra în cadrul acestui compartiment.

O bună parte din aparatura necesară funcționării acestui compartiment a fost deja achiziționată, cei doi medici neurochirurgi sunt la post, iar în cel mai scurt timp schema de personal va fi completată cu asistenți, infirmiere și îngrijitori, posturile fiind scoase la concurs.

Chiar dacă până acum nu au fost făcute intervenții, medicii neurochirurgi asigură de câteva săptămâni consultații care înainte nu erau posibile la Botoșani, pacienții fiind trimiși la clinici din Iași.

Unul dintre medicii care se va ocupa de soarta pacienților de la Botoșani este venit de la sute de kilometri depărtare. Este vorba de medicul neurochirurg Petre-Atilla Kiss, cel care va asigura aconsultațiile, dar care va face și operații.

“În principiu, specialitatea fiind de neurochirurgie se vor rezolva în primul rând problemele de diagnostic neurochirurgical și având în vedere că ne-a sosit și trusa vom rezolva și patologia neurochirurgicală treptat, treptat, adaptându-ne cu cei de la Anestezie. O să încercăm să atingem o paletă cât mai largă de patologie neurochirurgicală. Vor fi inclusiv intervenții chirurgicale, în general pe paletă de patologie spinală și craniană. Noi sperăm ca echipa noastră să crească, este un început, suntem doi medici neurochirurgi. Oamenii trebuie să se obișnuiască și colectivul și echipa să se formeze treptat", a precizat medicul neurochirug Petre-Atilla Kiss.

Întrebat de ce a renunțat la Cluj și a ales să practice medicina la cea mai mare unitate spitalicească din județul Botoșani, medicul neurochirurg a spus: “Cred că după 13 ani de studii superioare am o datorie morală ca să practic neurochirurgia, mai întâi în țară".

Potrivit conducerii Spitalului Mavromati, în cel mult două luni Compartimentul de neurochirurgie va fi complet funcțional.

“Pentru desfășurarea activității trebuia o trusă pentru operații, pe care am luat-o, în momentul de față mai avem nevoie de o lampă scialitică și am întreprins toate demersurile la Minister și sperăm ca luna aceasta să primim și fila de buget. Ne mai trebuie și o masă pentru operație. Cel târziu la 1 iunie sperăm să avem aceste dotări. Nu multe spitale de urgență din România au compartimente de neurochirurgie și este o mare realizare pentru noi", a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului Județean.

Potrivit directorului medical al spitalului, medicului Angela Țurcanu, urgențele majore din sfera neurochirurgicală nu vor putea fi, deocamdată, rezolvate la Botoșani, dar dotările din Compartimentul de neurochirurgie vor permite tratarea cazurilor subacute, cum ar fi o operație de hernie de disc. 

Compartimentul de neurochirurgie va avea zece paturi şi a fost deschis la etajul patru, unde funcţionează şi Secţia de oftalmologie.








 

 

Spune-ne opinia ta