Maica Tereza a fost canonizată de Papa Francisc

Maica Tereza a fost canonizată de Papa Francisc
Sute de mii de oameni din toate colţurile lumii şi 12 şefi de stat s-au adunat azi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican pentru a asista la un eveniment istoric. Maica Tereza, eroina săracilor din Calcutta şi una dintre cele mai iubite personalităţi ale secolului trecut, a fost trecută între sfinţii catolicismului. Laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1979, Maica Tereza a fost beatificată în 2003.

Maica Tereza a devenit sfântă. Tereza de Calcutta va fi sărbătorită în calendarul Bisericii Catolice pe 5 septembrie, data la care a încetat din viaţă în 1997. În timpul ceremoniei de canonizare Papa Francisc a spus că, de acum înainte, Tereza de Calcutta va fi venerată de toată Biserica catolică.

Sunt oameni care n-au nimic, oameni pe care nu-i vrea nimeni, care au devenit o povară pentru societate, care au uitat ce înseamnă dragostea sau mângâierea. Pentru noi, sunt copiii Domnului, spunea Maica Teresa în 1979.

Maica Tereza s-a născut pe 26 August 1910 într-o familie de albanezi catolici din Skopjie, oraş aflat la acea vreme sub ocupaţie otomană. A rămasă orfană de tată la numai opt ani, iar mama i-a insuflat spiritul actelor de caritate.

La 12 ani se simţea atrasă de Biserică, iar la 18 ani a plecat la Dublin, în Irlanda, unde s-a alăturat unui ordin de călugăriţe. Se întâmpla în 1928. Un an mai târziu, a plecat în India, la Darjeeling, de unde a fost trimisă la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de călugăriţe, unde studiau fete din familii sărace. De atunci, s-a dedicat în întregime misiunii de a-i ajuta pe cei defavorizaţi.

Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de călugăriţă, ci un sari alb cu bordură albastră, îmbrăcămintea săracilor bengalezi. Tot atunci a deschis şi prima şcoală de la periferia săracă din Calcutta şi a fondat ordinul "Misionarele Carităţii", care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Compasiunea sa fără margini, dedicarea totală pentru victimele foametei sau războaielor i-au adus în 1979 Premiul Nobel pentru Pace. În 1982, în timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fuseseră abandonaţi de personalul medical, într-un orfelinat din Beirut.

În 1986, Maica Tereza s-a întâlnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit în vizită la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sărutat-o pe creştet pe Maica Tereza au făcut atunci înconjurul lumii. Doamne, fă-mă un sol al păcii! Unde este ură, să pot duce pacea. Unde s-a greşit, să pot duce iertarea, spunea Maica Tereza în 1992.

În 1991, Maica Tereza a vizitat Albania natală, cu prilejul repunerii în drepturi a Bisericii Catolice, scoasă în afara legii de regimul comunist din anii 60. Peste tot pe unde mergea, era primită cu entuziasm. La Vatican, a fost mereu un oaspete de onorare. În vara lui 1997, în timpul unei vizite în Statele Unite, Maica Tereza s-a întâlnit şi cu prinţesa Diana, de care o lega o prietenie strânsă. Ambele erau implicate în cauze umanitare. Întâlnirea de la New York a avut loc cu numai două luni înainte de tragicul accident de la Paris, în care Lady Di şi-a pierdut viaţa, şi cu trei luni înainte ca Maica Tereza să moară.

Avea 87 de ani şi lăsa în urmă o moştenire impresionantă: susţinea financiar, din donaţii publice, 534 de cămine în 115 ţări, iar congregaţia sa număra 6.000 de maici. În 2003, după confirmarea înfăpturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificată, în cadrul unei liturghii solemne la Vatican. Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de încă un miracol, a cărui a existenţă a fost confirmată în 2015.

sursa: digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
82

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
30

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
207

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...