Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!

Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!
Piata micilor producatori botosaneni, bulversata de noile prevederi ale guvernantilor, care ii obliga pe tarani sa puna eticheta pe branza, daca vor sa o vanda in piata!

Branza, laptele, ouale si carnea pot fi vandute in piete doar dupa ce comerciantii se vor inregistra la autoritatile sanitar-veterinare.

Conform Ordinului 111/2008, privind aprobarea normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul, micii producatori vor fi obligati sa depuna la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Botosani o cerere tip si sa achite o taxa pentru a-si putea vinde produsele in piete.

Persoanele care comercializeaza produse primare (lapte, miere, oua, peste) vor achita o taxa anuala de 10 lei. Pentru produse procesate (branzeturi, smantana, produse din carne), taxa anuala este de 300 de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de DSVSA, in Botosani sunt inregistrati circa 500 de mici producatori, doar 200 dintre acestia conformandu-se noilor masuri.

Cu toate acestea, inspectorii sanitar-veterinari vor actiona o perioada pe latura de informare, insa in acelasi timp se vor derula si verificari prin judet.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele, eliberata de medicul veterinar din cadrul circumscriptiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator.

Produsele trebuie sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

Chiar daca, in fapt, considera masura binevenita, Elena Olaru, presedintele Agentiei pentru Protectia Consumatorului Botosani, spune ca taranii nu vor putea suporta aceste taxe.

Deocamdata, totul se desfasoara in aceleasi conditii. Taranii nu stiu cine ar trebui sa le puna eticheta. Cred ca vor vinde o zi-doua pe unde vor apuca. Vor ramane pe piata doar cei care isi vor permite sa se conformeze cerintelor, insa restul vor vinde pe furis, a declarat Elena Olaru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
94

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
60

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
212

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...